REKLAMA
BADANIE

Ekspertka: Hodowla owadów nie degraduje środowska tak jak tradycyjna hodowla zwierząt

2023-02-05 10:00
publikacja
2023-02-05 10:00

Hodowla owadów ma niewielki wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt - uważa prof. SGGW dr hab. Małgorzata Nowacka.

Ekspertka: Hodowla owadów nie degraduje środowska tak jak tradycyjna hodowla zwierząt
Ekspertka: Hodowla owadów nie degraduje środowska tak jak tradycyjna hodowla zwierząt
fot. WOLFGANG RATTAY / /  Reuters / Forum

Jej zdaniem potrzeba kilku czy kilkunastu lat, by produkty z insektów były dostępne w szerokiej ofercie na rynku.

Unia dopuszcza insekty

Komisja Europejska wydała zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Do krajów Unii Europejskiej trafią produkty na bazie sproszkowanych owadów Acheta domesticus. Przepis z 3 stycznia 2023 roku wejdzie w życie 24 stycznia. Mąka ze świerszczy ma być dodatkiem do produktów takich jak m.in. wieloziarniste chleby i bułki, batony zbożowe, ciasteczka i herbatniki czy przetwory mięsne oraz zupy. Unijny dokument wskazuje, że np. w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż - 3 g na 100 g produktu.

5 marca 2023 dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostały także larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności (novel food).

Jak przekazała PAP prof. Nowacka, pracująca na Wydziale Nauk o Żywności SGGW, zgoda Komisji Europejskiej na wykorzystanie określonych surowców wpłynie na możliwości pojawienia się nowych produktów na rynku. Podkreśliła, że "już od kilku lat na rynek europejski wprowadzane są produkty na bazie lub z dodatkiem owadów".

Podatkowy rozkład jazdy i wskaźniki kadrowo-płacowe na 2023. Ściąga dla przedsiębiorcy

Podatkowy rozkład jazdy i wskaźniki kadrowo-płacowe na 2023. Ściąga dla przedsiębiorcy

Od stycznia 2023 r. zmieniły się wskaźniki kadrowo-płacowe. Prezentujemy najważniejsze zmiany. I zachęcamy do pobrania pliku pdf. Pobierz e-book bezpłatnie lub kup za 20 zł.
Masz pytanie? Napisz na marketing@bankier.pl

Pole wypełnione niepoprawnie!
Pole wypełnione niepoprawnie!
Jeśli chcesz fakturę, to wypełnij dalszą część formularza:
Pole wypełnione niepoprawnie!
Pole wypełnione niepoprawnie!
Pole wypełnione niepoprawnie!
Podaj kod w formacie xx-xxx!
Pole wypełnione niepoprawnie!

Ekspertka wskazała, iż spożywanie owadów jest powszechne w wielu krajach na świecie. Ich hodowla ma niewielki wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt i jest rozpatrywana jako rozwiązanie mające na celu zapewnienie zrównoważonego wykorzystania zasobów do produkcji żywności – oceniła.

Stwierdziła jednak, że potrzeba kilku lub nawet kilkunastu lat, aby produkty z insektów były dostępne w szerokiej ofercie na rynku. Zaznaczyła, iż w Polsce jest niewiele takich produktów, a w innych krajach są to towary takie jak batony czy krakersy, które w dalszym ciągu są produktami niszowymi. Jednak zgoda Komisji Europejskiej na zastosowanie insektów lub ich składników do produkcji żywności otworzy drogę do projektowania i testowania nowych produktów – wskazała prof. Nowacka.

Owady źródłem białka

W jej opinii istotne dla nowych produktów są przyzwyczajenia konsumentów oraz ich obawy związane ze spożywaniem insektów. W związku z tym – zauważyła – podejmowane są działania, takie jak dodawanie mąki owadziej do produktów np. zbożowych, mięsnych, wyrobów piekarskich czy cukierniczych. "Dodatek owadów w formie sproszkowanej w znacznym stopniu pozwala pokonać obawę i niechęć konsumentów związaną ze spożyciem takich produktów" – zwróciła uwagę.

"Owady są źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczu, w tym też charakteryzującego się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także zawierają składniki mineralne i witaminy oraz chitynę, która może pełnić funkcję błonnika" – przekazała. Podkreśliła jednocześnie, że trzeba mieć na uwadze, iż jest to nowa żywność i wymaganych jest wiele badań, aby zapewnić, że jest ona bezpieczna.

Zdaniem ekspertki obecnie żywność z owadów nie jest zagrożeniem dla polskich hodowców bydła, trzody i drobiu. Zauważyła jednak, że "ogólnie obserwuje się trend ograniczania spożycia mięsa". (PAP)

Autor: Adrian Reszczyński

ra/ pad/

Źródło:PAP
Tematy
Rekrutujesz? Odbierz 50% rabatu na pierwsze ogłoszenie na Pracuj.pl

Rekrutujesz? Odbierz 50% rabatu na pierwsze ogłoszenie na Pracuj.pl

Advertisement

Komentarze (31)

dodaj komentarz
pivonia
..."owadożerstwo jest powszechne przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej." cyt. za Polityka 9/13 z artykułu 16 sierpnia 2017 r. Odpowiedzcie sobie na pytanie czy na talerzach miliarderów leżą najdroższe ryby świata i steki czy może kiedykolwiek widzieliście na tych talerzach robaki?
W strefie międzyzwrotnikowej
..."owadożerstwo jest powszechne przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej." cyt. za Polityka 9/13 z artykułu 16 sierpnia 2017 r. Odpowiedzcie sobie na pytanie czy na talerzach miliarderów leżą najdroższe ryby świata i steki czy może kiedykolwiek widzieliście na tych talerzach robaki?
W strefie międzyzwrotnikowej ludzie żyją biednie więc jedzą robactwo. Panowie świata robactwa nie jedli, nie jedzą i nie będą jedli w przyszłości. To pasza dla niewolników.
luk287
1 Czy będzie sprawdzane co jadły robaki przed śmiercią czy tylko tyczy się to zwierząt które produkują CO2?
2 Czy będą sprawdzać czy nie jest czymś zarażone?
3 Czy robaki nadal będą jadły śmieci jak dotychczas?
4 Czy robaki również będą szczepione?
kamikaze351
robaki przenoszą baktrerie i wirusy.
mocnybohun
Około połowa masy owada to jego odchody. Jedząc proszek z owada jesz proszek z odchodów. Smacznego. Dlaczego nie było referendum w tej sprawie? Demokracja w marionetkowej UE to już dawno przeszłość. Decydują globaliści co będziesz jadł jak będziesz żył i czym będziesz jeździł.
andriej_duda
Nie mam zamiaru odmówić sobie przyjemności spożycia pysznego hamburgera z krowy tylko dlatego, bo jakiś niepismienny murzyn z Afryki nie jest w stanie odmówić sobie przyjemnosci seksu z własną kuzynką sprowadzajac tym samym na swiat,10ciu takich samych jak on analfabetów!
jas2
Rozumiem, gdyby brakowało żywności, ale głównym problemem rolnictwa jest zbyt mały popyt.

Gdyby tylko było zapotrzebowanie, rolnicy są w stanie wyprodukować 2x więcej żywności, zwłaszcza, że wraz ze wzrostem stężenie CO2, rośliny dają coraz większe plony.
ssmentek
"Nie będziesz nic posiadał, będziesz jadł robaki, i będziesz szczęśliwy"
kamikaze351
To nie mąka tylko proszek! Odgórne wprowadzanie zmian w definicje to zwykły totalitaryzm.
endes
Ta ekspertka wie do czego służy i jaki jest rewelacyjny naturalny nawóz „produkowany” przez bydło?

Powiązane: Rolnictwo

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki