W IV kwartale ceny mięsa drobiowego bedą spadać, w I połowie '21 możliwy lekki wzrost - napisali analitycy IERiGŻ w raporcie rynkowym.


"W IV kwartale br. może wystąpić niewielki spadek cen detalicznych mięsa drobiowego. Czynnikami oddziałującymi hamująco na ich poziom mogą być: zmniejszenie cen detalicznych wieprzowiny, słabszy popyt w kanale HoReCa, a czynnikiem wspierającym ich wzrost może być zmniejszenie produkcji, jednakże w tym przypadku istotna będzie skala zjawiska" - napisano.
Analitycy IERiGŻ piszą, że w pierwszej połowie 2021 roku ceny detaliczne przypuszczalnie będą charakteryzowały się słabą tendencją wzrostową, o czym zadecyduje zmniejszenie produkcji i podaży oraz utrzymanie eksportu na relatywnie wysokim poziomie.
IERiGŻ ocenia, że w 2020 roku spożycie drobiu w Polsce zwiększy się o 3,6 proc. do 28,5 kg na mieszkańca. (PAP Biznes)
map/ gor/