REKLAMA

"The Economist" wziął na tapet polskie bary mleczne. "Fenomen"

2025-01-06 06:00
publikacja
2025-01-06 06:00

Brytyjski tygodnik "The Economist" napisał o fenomenie barów mlecznych w Polsce. Odnotował, że bary, których tradycja sięga czasów komunizmu, starają się dostosować do nowych czasów i zwyczajów kulinarnych.

"The Economist" wziął na tapet polskie bary mleczne. "Fenomen"
"The Economist" wziął na tapet polskie bary mleczne. "Fenomen"
fot. Łukasz Dejnarowicz / / FORUM

W relacji z Warszawy opisany został między innymi najstarszy stołeczny bar "Prasowy", którego klientów określono jako "obraz polskiego społeczeństwa". W porze obiadowej gromadzą się tam urzędnicy z pobliskich ministerstw, studenci, młodzi pracownicy i osoby starsze.

Barów mlecznych - wyjaśniła gazeta - przybywało w czasach komunizmu, kiedy inne restauracje były rzadkością. Kilkadziesiąt z nich przetrwało dzięki nostalgii za domowym jedzeniem i bezpretensjonalną atmosferą, a także za sprawą dotacji rządowych, które pozwalają utrzymać stosunkowo niskie ceny. Niektóre z tych lokali oferują posiłki bezrobotnym i bezdomnym, opłacane przez pomoc społeczną - - dodał "The Economist".

Tygodnik poinformował jednocześnie, że entuzjazm wokół tych placówek gastronomicznych przygasł, gdy rząd ogłosił plany redukcji ich finansowania z 71 milionów do 60 mln zł w 2025 roku. Strona rządowa argumentowała, że nie wszystkie środki przeznaczone na ten cel zostały wykorzystane w 2024 roku.

Na łamach tygodnika zwrócono też uwagę, że w zmieniającej się Polsce niektóre bary mleczne stawiają na przyszłość i oferują nowoczesne dania.(PAP)

sw/ akl/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (12)

dodaj komentarz
jas2
Możemy im udzielić licencji na Bary Mleczne. Franchising może być?
tomitomi
A to ci uczeni ! odkryli ,że biedota też musi jeść !! ....i to smacznie !
stefan_wilmont_i_ryszard_cyba
50 lat a Polacy dalej biedni.
FENOMEN!
Odkryli Anglicy Ameryke w konserwach
polski7
Ale fenomen, że 35 mln ludzi musi jeść, no proszę, niesamowite! A że jakiś podmiot potrafi zarobić na efekcie skali i dobrym gotowaniu to chyba ich bardzo boli, bo przecież powinniśmy żreć w macu.
dreustachy
Smakosz w Krakowie! Bomba!
prs
Tfuskowe "oszczednosci"..wiadomo..

Jasne ze fenomen.
Ludzie od serducha gotuja, dobrze smakuje, cena ok..

Nasze dobro narodowe..
meczennik_przedsiebiorczosci
Niech lepiej The Neolibonomist zainteresuje się fenomenem kebso-dajni, których jest w Bulandii ok. 100 x więcej niż barów mlecznych i gdzie plebs musi wydać ok. 1/4 dniówki, żeby zapchać się bułą z niewiadomej prowienencji farszem.
1w99
Dokładnie, Kebab na kebabie nasz Polski DOBROBYT
samsza
Najbardziej znany, stołeczny "bar mleczny", wywodzący się z PRL, z atmosferą i dotowanym jedzeniem, jest w... Sejmie, a może i dwa.
:)
trolley
niech wezmą na tapetę zachodnie ceny i polskie wypłaty, to jest dopiero k! fenomen

Powiązane: Gastronomia

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki