Wrocław ma nowe zasady organizowania ogródków restauracyjnych

Ujednolicony wygląd ogródków gastronomicznych, trzyletnie umowy na ich prowadzenie, a także możliwość montażu całorocznych ogródków - to niektóre ze zmian, które zaczną obowiązywać na terenie parku kulturowego "Stare Miasto" od 2024 r.

(Wikimedia Commons)

"Zależy nam na tym, aby Rynek był dla wrocławian i gości miejscem szczególnym. A o szczególności tego miejsca decyduje jego klimat, który współtworzą wrocławscy restauratorzy" – mówił prezydent Wrocławia Jacek Sutryk na konferencji prasowej poświęconej zmianom w organizowaniu ogródków restauracyjnych znajdujących się na terenie Starego Miasta.

Prezydent podkreślił, że nowe zasady dotyczące ogródków gastronomicznych zostały wypracowane w procesie rocznych konsultacji m.in. z mieszkańcami Wrocławia oraz właścicielami restauracji.

Poinformował, że po wprowadzonych zmianach, umowy na prowadzenie ogródka restauracyjnego oraz opinie plastyka miejskiego będą obowiązywały trzy lata. Dotychczas właściwe restauracji musieli ubiegać się o zgodę przed każdym sezonem.

Kolejną zmianą jest możliwość montażu całorocznych ogródków, o ile nie będą one kolidowały z organizacją Jarmarku Bożonarodzeniowego.

Powstała także nowa koncepcja, która określa formę i kształt ogródków gastronomicznych. Zakłada ona m.in. ujednolicenie kształtu i koloru parasoli, markiz i ogrodzeń. Markizy mają przy tym nie zasłaniać kamienic i nie dominować w zabudowie Rynku. Preferowany będzie także brak ogrodzeń, ewentualnie proste ogrodzenia o określonej wysokości, w stonowanej kolorystyce i bez elementów reklamy.

"To duży postęp, ponieważ wypracowany wspólnie materiał określa zasady dla nas wszystkich jasne. Do tej pory organizacja ogródków restauracyjnych nie była uporządkowana" - oceniła Magdalena Johri z jednej z wrocławskich restauracji.

Prezydent Wrocławia wskazał przy tym, że nowe zasady będą obowiązywały dopiero od 2024 roku, aby dać czas właścicielom restauracji na przygotowanie się do nich. W tym czasie magistrat musi także zmienić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla Starego Miasta, w celu umożliwienia pełnego wdrożenia nowej koncepcji.

"Restauratorzy kształtują przestrzeń Rynku od 30 lat. Cieszy nas, że zmiany nie zaczną obowiązywać od zaraz. W działalności gospodarczej zmiany nie mogą następować błyskawicznie, bo to zagraża finansowemu funkcjonowaniu restauracji" - dodał Andrzej Dobek, prezes stowarzyszenia "Nasz Rynek".(PAP)

autor: Agata Tomczyńska

ato/ mark/

Źródło: PAP

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne