REKLAMA

Półmetek wakacji w Zakopanem. Hotelarze zadowoleni, restauratorzy narzekają

2022-07-30 06:56
publikacja
2022-07-30 06:56

Na półmetku wakacji hotelarze spod Tatr są zadowoleni z frekwencji turystycznej; powody do narzekań mają jednak restauratorzy - powiedział PAP Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej (TIG).

Półmetek wakacji w Zakopanem. Hotelarze zadowoleni, restauratorzy narzekają
Półmetek wakacji w Zakopanem. Hotelarze zadowoleni, restauratorzy narzekają
fot. Marcin Szkodziński / / FORUM

"Hotelarze i operatorzy turystyczni spod Tatr są bardzo zadowoleni z frekwencji turystycznej w lipcu, chociaż trzeba przyznać, że sezon wakacyjny rozkręcał się dłużej niż zazwyczaj. Również w poprzednich latach sam początek wakacji, czyli pierwsze dwa tygodnie cieszyły się mniejszym zainteresowaniem niż późniejsze turnusy. Tak też było i w tym roku" – powiedział PAP Wagner.

Bardzo duży ruch turystyczny był faktycznie odczuwalny w Zakopanem od trzeciego tygodnia wakacji. Dopełniły się też rezerwacje na dalsze terminy - na sierpień. Obłożenie wynosi blisko 80 proc. Początek wakacji był też bardziej deszczowy, co mogło odstraszyć niektórych turystów, ale w kolejnych dniach było słonecznie i upalnie.

"Wakacyjne rezerwacje pod Tatrami są absolutnie satysfakcjonujące dla hotelarzy. Trzeba zaznaczyć, że jest drożej z uwagi na wzrost cen towarów oraz usług czy też energii" – dodał Wagner.

O ile hotelarze i właściciele pensjonatów są zadowoleni z sezonu, to z drugiej strony powodów do satysfakcji nie mają właściciele restauracji i punktów gastronomicznych. Chociaż na Krupówkach jest gwarno, a w restauracjach i karczmach dominują zajęte stoliki, to nie przekłada się to wprost na zarobki w tej strefie obsługi turystów.

"Dosyć czytelnie spadł średni rachunek licząc per capita, czyli z każdego stolika restauratorzy notują mniejsze utargi w porównaniu z latami poprzednimi" - wskazał Wagner.

Powołując się na informacje od przedstawicieli branży dodał, że w poprzednich latach goście zamawiali więcej, a incydentalne było dzielenie porcji na kilka osób. "Teraz takie zamówienia są standardem. W gastronomii kluczem nie jest obłożenie stolików, a średnia utarg od stolika" – zauważył Karol Wagner.

Branża gastronomiczna informuje, że koszty funkcjonowania restauracji wzrosły w stosunku do poprzedniego roku o 28 proc. sumując ceny zaopatrzenia i energii.

Turyści, którzy jeszcze nie zarezerwowali miejsc noclegowych na sierpień w Zakopanem, mogą mieć trudności z ich znalezieniem, gdyż większe obiekty jak hotele i pensjonaty są w dużej mierze w całości zarezerwowane. Nadal można znaleźć wolne pokoje w obiektach oddalonych od Krupówek.

"Warto szukać wolnych pokoi bezpośrednio u przedsiębiorców i nie korzystać z portali pośredniczących, ponieważ wtedy możemy zawsze uzyskać lepszą cenę i dodatkowe bonusy" – radzi członek zarządu TIG.

Powody do zadowolenia z pierwszego miesiąca wakacji mają także pienińscy flisacy, którzy organizują turystyczne spływy przełomem Dunajca.

"Frekwencja turystyczna na spływie była od początku tegorocznego sezonu bardzo dobra. Na początku lipca ruch był mniejszy z uwagi na deszcze, ale druga połowa lipca jest bardzo dobra. Do połowy lipca na spływie gościliśmy ponad 106 tys. turystów" – powiedział PAP szef pienińskich flisaków Jerzy Regiec. (PAP)

autor: Szymon Bafia

szb/ mick/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (9)

dodaj komentarz
lukaszslask
gdyby to bylo takie proste,ze im rosna rachunki i tak latwo dzwignac i przerzucic je mozna na Klientow,to by zaden biznes nie plajtowal....
ceny sa za wysokie,oczywiscie patrzac na koszty z reguly moga byc uzasadnione,ale tez nie zawsze....
caly problem polega na tym,ze wszystkim wszystko zdrozalo i obawiam sie,ze bedzie gorzej,
gdyby to bylo takie proste,ze im rosna rachunki i tak latwo dzwignac i przerzucic je mozna na Klientow,to by zaden biznes nie plajtowal....
ceny sa za wysokie,oczywiscie patrzac na koszty z reguly moga byc uzasadnione,ale tez nie zawsze....
caly problem polega na tym,ze wszystkim wszystko zdrozalo i obawiam sie,ze bedzie gorzej,wiec jak sie nastawiaja na zime i narty to tez sie moga rozczarowac....
ja jestem tylko ciekaw ile w sieciowym browarze kosztuje 0,5 litra piwa w hurcie,bo w dyskoncie mozna kupic na promocji za 2,5 zl,to dlaczego jego lany odpowiednik potrafi kosztowac 15 zl w knajpie,oczywiscie wolny rynek,tylko niech ktos na probe zrobi np po 8 zl i zobaczymy czy nie zarobi summasumarum wiecej na koniec sezonu....
kazdy hotel z basenem na popularnym portalu 800-1000 zl za dobe samo sniadanie i wy sie dziwicie,ze tak wyglada sytuacja???
olmert
Niezadowolenia Goralenvolku?
mirekfranek
A może powodem jest podniesienie cen przez restauracje?
daniel_1
Bardziej prawdopodobne jest, że cena do jakości nie idzie w parze.
Jeżeli kupują w biedrze i serwują jako premium - to sory.
daniel_1
W Zakopanem opalają węglem wszyscy.
Więc niech nie narzekają, bo dostaną 3000zł z tego tytułu.
Pewnie już zbierają śmieci po turystach aby mieć czy palić w piecach!!!
daniel_1
Z narzekaniami to do RPO lub do Pinokia i Klapińskiego.
Polak zapłaci za hotel ale kiełbasę woli kupić w markecie 10X taniej niż podgrzaną tą samą na grillu w niby restauracji.
olmert
Goralenvolk nie jest nigdy z czegokolwiek zadowolony - nawet gdy dymają ceprów bez mydła, to i tak będą narzekać!
itso_rozszczepici_umysl
jest zadowolony może poza tym ze auto produkcji niemieckiej
cepry lubią to ewidentnie bo tez narzekają a mimo wszystko dochodzi do porozumienia

Powiązane: Podróże

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki