Expert i Master to dwie nowe mieszanki kawowe marki MK Cafe, które trafiły do polskich kawiarni i restauracji. Obie zostały zaprojektowane przez Mistrza Świata Baristów z 2002 roku, pochodzącego z Danii, Fritza Storma.
W ostatnich latach na świecie karierę robią bariści z Północy. To oni w 2000 roku stworzyli World Barista Championship (Światowe Mistrzostwa Baristów), które odtąd odbywają się co roku, za każdym razem w innym kraju. W pierwszej edycji konkursu na podium stanęli bariści z Norwegii, Islandii i Danii. Współpracujący z MK Cafe Storm zwyciężył w roku 2002. Jak tłumaczy sam Stromm, we Włoszech i krajach śródziemnomorskich espresso to rzecz codzienna, traktowana bez specjalnego nabożeństwa. Tymczasem w innych miejscach na świecie espresso to swego rodzaju luksus. Jego parzenie jest traktowane bardzo serio, a bariści stale doskonalą swoje umiejętności.
Storm zwraca też uwagę, że na Południu Europy espresso ma wyższą kwasowość i jest mocniejsze niż to, które upodobali sobie np. Skandynawowie. Jego zdaniem w kwestii aromatu kawy gust Polaków bliższy jest śródziemnomorskiemu. Lubimy robustę, do której on sam musi się dopiero przekonać. Zwraca uwagę, abyśmy uważali przy zakupie i wybierali tylko świeżą, niezleżałą kawę, która nie ma ziemisto-metalicznego posmaku.

Rady Mistrza:
- nie szukaj obsesyjnie "najlepszego espresso", skup się na samym doświadczeniu (Storm używa określenia experience) picia kawy i przyjemności, jaką z niego czerpiesz
- nie poświęcaj też za dużo uwagi identyfikowaniu nut smakowych i aromatycznych w każdej kolejnej filiżance kawy
- ciesz się kawą!
- strona wizualna, ozdoby i latte art to sprawy drugorzędne
- prawdziwy charakter kawy poznasz tylko, jeśli będziesz pił ją bez mleka i oczywiście bez cukru
- jeśli tylko możesz, w kawiarni zajrzyj bariście przez ramię i sprawdź, czy ekspres oraz przystawka do spieniania mleka są czyste
- pamiętaj, że espresso - najszlachetniejszy i najbardziej charakterny napój kawowy - nie może mieć dużej objętości, bo w czasie przedłużonego parzenia wyciągnięte zostają z kawy niepożądane aromaty. W tym sensie w
przypadku espresso obowiązuje zasada "mniej znaczy więcej".
Więcej informacji o Fritzu Stormie znajdziecie na stronie: www.fritzstorm.com.
Dwie nowe kawy:
MK Café Espresso Professional Master - to kompozycja średnio palonych ziaren 100% Arabiki, pochodzących z upraw Brazylii i górskiego regionu centralnej Ameryki. Mieszanka o charakterystycznym słodkim aromacie owocowo-kwiatowym z delikatną kwaskowatością owoców cytrusowych. Pełne body i gładkość potęgują aromat orzechów i dymu (wyczuwalne nuty wędzonych suszonych śliwek).
- Ten produkt pozwala na stworzenie doskonałej jakości espresso - o odpowiedniej konsystencji i smaku - uważa Storm.
MK Café Espresso Professional Expert - to mocno palona mieszanka wyselekcjonowanych ziaren Arabiki, pochodzących z centralnej i południowej Ameryki, z azjatycką i afrykańską Robustą uzyskiwaną metodą płukania, która nadaje mieszance czekoladowego posmaku. W smaku wyczuwalne są podwyższona kwaskowatość i cytrusowe aromaty. Obecność Robusty daje efekt jedwabistej cremy. Mieszanka idealna do latte oraz innych rodzajów kaw na bazie mleka.