REKLAMA
ZOOM NA RYNKI

UOKIKProdukcja słodu w Polsce nie zaspokajała zapotrzebowania browarów

2025-09-28 17:00
publikacja
2025-09-28 17:00

Produkcja słodu w Polsce nie zaspokajała potrzeb browarów działających w naszym kraju. Polska ma potencjał do zwiększenia skali i zróżnicowania produkcji słodów, ale wymaga to zacieśnienia współpracy słodowni i browarów z plantatorami - to wnioski UOKiK z raportu o rynku słodu.

Produkcja słodu w Polsce nie zaspokajała zapotrzebowania browarów
Produkcja słodu w Polsce nie zaspokajała zapotrzebowania browarów
fot. Roman Zaiets / / Shutterstock

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zbadał charakterystykę, relacje i poziom konkurencji na polskim rynku słodu do produkcji piwa. Analiza zasadniczo dotyczyła lat 2019-2022. Badaniem objęto 16 wybranych browarów, w tym największych wytwórców piwa działających w kraju; producentów, przetwórców i pośredników w handlu chmielem oraz słodownie, czyli głównych dostawców surowców do wytwarzania piwa.

Z raportu opublikowanego na stronie UOKiK wynika, że głównym problemem rynku słodu jest brak odpowiedniej ilości i jakości zbóż potrzebnych do jego produkcji.

Polska jest jednym z głównych producentów piwa w Unii Europejskiej, w naszym kraju powstaje więcej niż co dziesiąta butelka unijnego piwa. Zajmujemy pod tym względem trzecie miejsce - za Niemcami i Hiszpanią.

Eurostat

Jak wskazuje Urząd, rynek słodów i piwa w Polsce tworzą przetwórcy, w tym browary, pośrednicy oraz relatywnie najsłabsi, choć najliczniejsi, producenci zbóż. W ocenie przedstawicieli browarów rynek surowców do produkcji piwa to rynek konkurencyjny, zwłaszcza w przypadku słodu. Według przedstawicieli słodowni zaopatrujących badane browary „polski rynek słodów jest rynkiem sprzedawców surowców”, a presja cenowa ze strony słodowni czeskich czy słowackich skłaniała krajowych przetwórców do rozwijania eksportu słodów.

„Choć przedstawiciele słodowni i browarów twierdzą, że w Polsce mamy do czynienia z »rynkiem sprzedawców surowców«, z naszych obserwacji wyłania się nieco inny obraz. W kontraktach niektórych producentów z dostawcami niesłodowanego ziarna znajdowały się zapisy, które skłoniły nas do przeanalizowania ich pod kątem występowania naruszeń prawa. Dotyczą one m.in. metodyki kształtowania cen surowców, terminów płatności czy niektórych klauzul” – skomentował prezes UOKiK Tomasz Chróstny.

Zboża są podstawowym surowcem dla branży piwnej. To z nich powstaje słód lub ekstrakty słodowe, z których warzone jest piwo. Kluczowym ziarnem w produkcji piwa jest jęczmień browarny. Tymczasem liczba gospodarstw rolnych z zasiewami jęczmienia ogółem zmalała: z 492 tys. w 2005 r. do prawie 190 tys. w 2020 r. Również areał upraw jęczmienia ogółem od lat kształtuje się w trendzie spadkowym (w latach 2000-2024 zmniejszył się o 37 proc.). Dlatego krajowe słodownie pozyskiwały ziarno nie tylko od polskich producentów rolnych, ale też od krajowych i zagranicznych pośredników czy przetwórców - wykazała analiza UOKiK.

Według Urzędu w 2022 r. za ok. 99 proc. krajowej produkcji słodu odpowiadały 4 słodownie z kapitałem zagranicznym. Blisko połowę słodów sprowadzano z zagranicy, z czego 98 proc. sprowadzały bezpośrednio browary.

UOKiK stwierdził, że w badanym okresie krajowa produkcja słodu była niewystarczająca, by zaspokoić zapotrzebowanie producentów piwa. Jednocześnie możliwości zwiększenia produkcji słodów w Polsce są ograniczone dostępnością zbóż w odpowiedniej ilości i jakości - głównie jęczmienia browarnego. Wynika to w dużej mierze z czynników naturalnych, takich jak warunki klimatyczne i jakość gleb, ale też dostępu do wiedzy, technologii i kompetencji organizacyjnych czy współpracy w ramach branży - wskazał Urząd.

„Polska ma potencjał do zwiększenia skali i zróżnicowania produkcji słodów. Wymaga to jednak zacieśnienia współpracy słodowni i browarów z krajowymi plantatorami, wsparcia uprawy jęczmienia, m.in. w zakresie jakościowego know-how. Rolnicy powinni przełamywać bariery i współpracować z organizacjami branżowymi bądź w ramach grup producenckich celem wymiany doświadczeń, poszukiwania alternatywnych rozwiązań w organizacji gospodarstwa i procesu produkcji, wspólnych zamówień na usługi, różnicowania kanałów i kierunków zbytu plonów czy dla wzmacniania pozycji negocjacyjnej” - stwierdza Chróstny.

Urząd zwrócił też uwagę na umowy zawierane między podmiotami, które powinny być prawidłowo redagowane, określające wzajemne prawa i zobowiązania oraz uwzględniające obowiązujący stan prawny i orzecznictwo sądowe. Nieprawidłowości w treści umów zawieranych z relatywnie mniejszymi i słabszymi dostawcami mogą być kwestionowane na podstawie ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi i mogą być egzekwowane przez UOKiK. (PAP)

awy/ mmu/

Źródło:PAP
Tematy
Wyjątkowa Wyprzedaż Forda. Hybrydowe SUVy już od 88 900 zł.
Wyjątkowa Wyprzedaż Forda. Hybrydowe SUVy już od 88 900 zł.

Komentarze (2)

dodaj komentarz
carlito1
Jak się zamknęło albo sprzedało Polskie Słodownie to tak jest...
nierzad
spokojnie,sprowadzimy z kijowa i merkosur.Potem sie,tym piwem naj .my i powiesimy z biedy i rozpaczy,bo znowu daliśmy sie zrobic w wała

Powiązane: Alkohol

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki