Nadpodaż wina w Hiszpanii mogłaby spowodować spadek ceny, która obniżyłaby się poniżej poziomu kosztów produkcji. Zdecydowano się więc na drastyczny ruch. 40 mln litrów wina zostanie "przerobionych". Producenci tylko z dwóch regionów - Katalonii i Estremadury - otrzymają na ten cel wsparcie unijne w wysokości 2,7 mln euro do 15 października.


Niszczenie wina odbywa się m.in. przez proces destylacji nagromadzonych zapasów w celu otrzymania alkoholu etylowego do celów przemysłowych.
W lutym 2023 roku ministerstwo rolnictwa przeznaczyło 15 mln euro z funduszy europejskich na zrekompensowanie kosztów niszczenia części niedojrzałych winogron w winnicach i utraty zysków przez producentów - poinformował dziennik "ABC".
Teraz ministerstwo rolnictwa prowadzi negocjacje z KE w celu otrzymania dalszych środków z przeznaczeniem na "kryzysową destylację" podyktowaną "szczególną sytuacją" - spadkiem popytu i załamaniem cen na rynku.
Problem nadpodaży dotyczy zwłaszcza wina czerwonego.
"Wina białe i musujące cieszyły się w ostatnich latach dobrą sprzedażą wewnętrzną i zagraniczną - powiedział szef sektora winiarskiego związków zawodowych COAG Joaquin Vizcaino, cytowany przez "ABC".
"W tym roku zwróciliśmy się do ministerstwa rolnictwa o +operację chirurgiczną+ ze względu na nadmierną podaż wina czerwonego" - dodał.
Powodami nadwyżek wina są m. in. wprowadzenie ceł przez Wielką Brytanię, wojna na Ukrainie, pogorszenie się sytuacji gospodarczej na rynku chińskim oraz dwa lata pandemii, kiedy ogólna konsumpcja wina spadła.
Z Saragossy Grażyna Opińska
opi/ mms/ pr/