REKLAMA
ZASADY PROMOCJI

Cydr smakuje nie tylko latem

2014-07-25 05:21
publikacja
2014-07-25 05:21
Cydr smakuje nie tylko latem
Cydr smakuje nie tylko latem
fot. iStockphoto / Thinkstock / / Thinkstock

W ciągu dekady wartość rynku cydru ma sięgnąć 1 miliarda złotych - informuje "Rzeczpospolita".

"W pierwszej połowie roku sprzedaż cydru była ponad dwukrotnie większa niż w całym 2013 r., a dopiero zaczynamy sezon letni" - mówi Michał Rozalicz, dyrektor marketingu grupy Ambra, lidera rynku wina oraz właściciela marki Cydr Lubelski.

Wszystko wskazuje więc na to, że lekki alkohol z jabłek zanotuje znacznie lepszy wynik niż jeszcze na początku tego roku spodziewali się jego producenci. Zakładali wówczas, że Polacy kupią w 2014 r. 4-6 mln l cydru, wobec ok. 2 mln l w 2013 r.

Cydry zdobywają nasz rynek od ubiegłego roku. Wcześniej - choć jesteśmy największym producentem jabłek w Europie - były prawie nieznane. Impulsem do wysypu nowych marek była decyzja Ministerstwa Finansów, aby obniżyć na nie akcyzę od 1 stycznia 2013 roku ze 158 do 97 zł za hektolitr.

Analitycy Domu Maklerskiego Millennium nie wykluczają, że w ciągu najbliższych pięciu, siedmiu lat wydatki na cydr sięgną 400-500 mln zł, a w ciągu dekady mogą dobić do 1 mld zł. "Cydr stał się modny, a konsumenci też coraz bardziej świadomie sięgają po niego jako smaczną, naturalną alternatywę dla piwa" - zaznacza Michał Rozalicz.

Więcej na http://www.rp.pl

(PAP)

tpo/

Źródło:PAP
Tematy
Załóż konto osobiste w apce Moje ING i zgarnij do 600 zł w promocjach od ING
Załóż konto osobiste w apce Moje ING i zgarnij do 600 zł w promocjach od ING

Komentarze (6)

dodaj komentarz
~jaśko
piłem cydr francuski .cydr jest robiony z 100procent soku jabłkowego a cydr lubelski to woda i kwasek cytrynowy bez żadnego smaku sam zrobiłem z papierowek ma kolor i smak lekko cierpki i zapach spróbujsamzrobić smacznego nie prowadz auta
~mateusso022
To se kup Cydr w Francji z Jabłek tam dopiero chemia.... smacznego dlatego cię zgaga łapie,może za dużo zakisiłeś/łaś żołądek
~a_tak
a jakby go na garkach przeparować, to ile sznapsu apfelowego z tony wyjdzie, a potem pastą do butów potraktować i armenski jaś wędrowniczek za darmo mamy, no za 1/4 ceny oryginalnej podróby
~endi
Polecam schłodzony cydr lubelski , na upały jest naprawdę boski , mógłby tylko być trochę tańszy
~gość
Cydr Lubelski ma tyle wspólnego z cydrem co Harnaś z piwem... Mam delikatny żołądek i po tym wynalazku cierpię okrutną zgagę. Niestety do cydru z francuskiej Bretanii czy Normandii brakuje mu lata świetlne. Tak, że brawa za odwagę, jednak na tym polu jest duuuużo do zrobienia... Swoją drogą - przy okazji wakacji we Francji proponuję Cydr Lubelski ma tyle wspólnego z cydrem co Harnaś z piwem... Mam delikatny żołądek i po tym wynalazku cierpię okrutną zgagę. Niestety do cydru z francuskiej Bretanii czy Normandii brakuje mu lata świetlne. Tak, że brawa za odwagę, jednak na tym polu jest duuuużo do zrobienia... Swoją drogą - przy okazji wakacji we Francji proponuję pobuszować po półkach sklepowych zamiast za winem, za cydrem właśnie.
~jaśko odpowiada ~gość
jest nalewany w butelki po szampanie nawet omszałe totobo pijałem cydr lubbelski niema grama soku woda tańsza asppady jabek sie sprzedda i sadownik to milioner

Powiązane: Wojna handlowa z Rosją

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki