UE: Polska może nadal produkować wino owocowe

Po kilkumiesięcznej batalii, Polska ostatecznie uzyskała zgodę na dalszą produkcję wina owocowego. Było to możliwe, bo ministrowie rolnictwa 27 krajów porozumieli się w sprawie reformy unijnego rynku, a Komisja Europejska wycofała niekorzystną dla nas propozycję.  

Bruksela początkowo proponowała, by winem nazywać tylko trunek produkowany z winogron, a to byłby cios dla naszych producentów popularnych win owocowych. Polska, wspierana przez Niemcy i kraje skandynawskie skutecznie wymusiła na Komisji zmianę decyzji. Argumentowała, że w wielu rejonach Europy nie uprawia się winogron i tam tradycją jest produkcja win na przykład z jabłek. Presja ze strony tych państw spowodowała, że Komisja zgodziła się także na produkcję wina owocowego z jabłek, wiśni, czy porzeczek. Wstępne porozumienie osiągnięto kilka tygodni temu, ale konieczna była jeszcze ostateczna akceptacja ministrów rolnictwa Wspólnoty i zgoda na radykalną reformę unijnego rynku wina. Przy tej okazji, Polska uzyskała też zgodę na zwiększenie limtu rocznej produkcji wina gronowego z 25 tysięcy hektolitrów do 50 tysięcy.
Źródło: IAR

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 4,7% II 2020
PKB rdr 3,1% IV kw. 2019
Stopa bezrobocia 5,5% II 2020
Przeciętne wynagrodzenie 5 330,48 zł II 2020
Produkcja przemysłowa rdr 4,9% II 2020

Znajdź profil