REKLAMA

SONDAŻPonad połowa Włochów ograniczyła spożycie mięsa z powodów ekologicznych

2023-09-26 05:32
publikacja
2023-09-26 05:32

Ponad połowa Włochów (57 proc.) ograniczyła spożycie mięsa z powodów ekologicznych- wynika z sondażu przeprowadzonego przez krajową Radę Badań Rolnych (CREA). Jak wyjaśnili ankietowani, mięso zastępują głównie jajkami i warzywami, ale większość nie zamierza zjadać owadów i mięsa syntetycznego.

Ponad połowa Włochów ograniczyła spożycie mięsa z powodów ekologicznych
Ponad połowa Włochów ograniczyła spożycie mięsa z powodów ekologicznych
fot. Petr Jilek / / Shutterstock

W analizie rezultatów sondażu odnotowano, że dość powszechna wśród Włochów jest wiedza na temat zrównoważonego odżywiania i alternatywnych dla mięsa białek.

Jak się zauważa, aż 90 procent uczestników sondażu gotowych jest zmienić w pewnym stopniu sposób odżywiania i opowiada się za większym zaangażowaniem instytucji państwa i europejskich w tej sprawie. Ale, co jest kolejnym wnioskiem, Włosi nie chcą dodatkowego opodatkowania produktów niespełniających warunków zrównoważonego odżywiania i rolnictwa ani też ograniczenia punktów ich sprzedaży.

Ponad dwie trzecie włoskich konsumentów zadeklarowało, że nie zastąpią mięsa owadami i produktami z nich, dopuszczonymi do sprzedaży. 61 procent nie chce jeść syntetycznego mięsa.

Rada Badań Rolnych zaznaczyła, że wzrost produkcji żywności związany ze zwiększeniem się ludności na świecie, będzie miał koszty środowiskowe i społeczne oraz nieuchronny wpływ na konsumpcję wody, użytkowanie gleby i emisję gazów cieplarnianych.

To według włoskich ekspertów powinno być wzięte pod uwagę przy opracowaniu wskazówek dotyczących zasad odżywiania. Niezbędne także ich zdaniem są dalsze badania, by ustalić jakie są preferencje konsumentów, jeśli chodzi o zrównoważoną żywność.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

sw/wr/

Źródło:PAP
Tematy
Karta kredytowa - wygodny dostęp do dodatkowych pieniędzy

Karta kredytowa - wygodny dostęp do dodatkowych pieniędzy

Komentarze (12)

dodaj komentarz
jas2
"wzrost produkcji żywności związany ze zwiększeniem się ludności na świecie, będzie miał koszty środowiskowe i społeczne oraz nieuchronny wpływ na konsumpcję wody, użytkowanie gleby i emisję gazów cieplarnianych."

Bardzo śmieszne. W Polsce jest więcej psów, kotów i dzikich zwierząt niż ludzi.
To zwierzęta powinniśmy
"wzrost produkcji żywności związany ze zwiększeniem się ludności na świecie, będzie miał koszty środowiskowe i społeczne oraz nieuchronny wpływ na konsumpcję wody, użytkowanie gleby i emisję gazów cieplarnianych."

Bardzo śmieszne. W Polsce jest więcej psów, kotów i dzikich zwierząt niż ludzi.
To zwierzęta powinniśmy zwalczać a nie ludzi.
samsza
Na Onet była bramka do testu żywienia, dokładnie to wpisałem w ankiecie, warzywa zamiast mięsa; odpisali, że odżywianie w normie, ale muszę białko mięsa zastępować białkiem grochu, fasoli...
Co drugi dzień grochówka.
:)
roza_von_tusk
kolego - powodujesz przez to katastrofalne zmiany klimatu bo pierdy z grochówki (metan) mają 25 - krotnie większy wpływ na zmiany klimatyczne niż CO2
tomitomi
Litości !
to już nie macie o czym pisać ? przecież to temat na ''sezon ogórkowy '' ! ! !
bzdury nad bzdurami .
dasbot
Go woke, go broke. Obudzicie się lemingi któregoś dnia, jak wam inne płcie będą serwować swoją technokratyczną kuchnię podlaną ideologią CRT.
blind-oln
Tymczasem prywatne odrzutowce włoskich biznesmenów robią brrrrrr.
franek_bez_franka2
Już widzę te 35% włochów żujących larwy mącznika. Buhaha
Bzdury kompletne. 5% to może jeść z ubóstwa.
franek_bez_franka2
O kurna zapomniałem o ciemnoskórych inżynierach przysposobionych do każdej żywności.
franek_bez_franka2
Ja wiem swoje. Mniej połowę grubości na "na kanapkę" i mniej mięsa wyrzuca się bo zrobiło się drogo.

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki