REKLAMA
RELACJA Z FORUM FINANSÓW

Więcej cukru, mniej drogiego masła. Tak Polacy jedzą według GUS

2025-10-04 10:00
publikacja
2025-10-04 10:00

W 2024 roku nastąpił wzrost spożycia m.in cukru, jaj, natomiast spadło spożycie margaryny i mleka - podał GUS w raporcie.

Więcej cukru, mniej drogiego masła. Tak Polacy jedzą według GUS
Więcej cukru, mniej drogiego masła. Tak Polacy jedzą według GUS
fot. Cezary Pecold / / FORUM

Wzrost spożycia cukru wyniósł 8,6 proc., jaj 7,5 proc., owoców o 5,9 proc., tłuszczów zwierzęcych o 5,3 proc., makaronu i produktów makaronowych o 5,1 proc. oraz serów i twarogów o 5,0 proc.

Największy spadek spożycia odnotowano w przypadku margaryny i tłuszczów roślinnych (o 4,5 proc.), mleka świeżego (o 2,5 proc.) oraz pieczywa (o 1,5 proc.).

GUS podał, że pozytywnym zjawiskiem zarówno w mieście, jak i na wsi jest wzrost przeciętnego miesięcznego spożycia owoców (po 0,2 kg) na osobę. 

GUS

map/ osz/

Źródło:PAP Biznes
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (2)

dodaj komentarz
tomitomi
cukier szkodliwy , jak p-o ! !
jas2
Cukier? Naturalna słodka substancja, którą nasz organizm rozpoznaje i odczuwa jako słodką i przyjemną? Na której oparty jest cały metabolizm, ma być szkodliwa?
Czy leci z nami pilot?

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki