REKLAMA

Na stołecznych targowiskach uratowano przed zmarnowaniem niemal 3 tony warzyw i owoców

2021-10-07 06:40
publikacja
2021-10-07 06:40
Na stołecznych targowiskach uratowano przed zmarnowaniem niemal 3 tony warzyw i owoców
Na stołecznych targowiskach uratowano przed zmarnowaniem niemal 3 tony warzyw i owoców
fot. Maciej Biedrzycki/FORUM / / FORUM

Warszawa przeprowadziła pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanych na miejskich targowiskach warzyw i owoców. W kilka tygodni udało się ich zebrać niemal 3 tony - przekazał stołeczny ratusz.

Warszawa przeprowadziła pilotażowy projekt zbiórek na miejskich targowiskach niesprzedanej żywności, aby zminimalizować skutki jej marnowania. Udało się zebrać niemal 3 tony warzyw i owoców, które trafiły do potrzebujących.

W projekcie trwającym przez dwa miesiące (sierpień i wrzesień) uczestniczyły trzy miejskie targowiska: Wolumen, Hale Mirowskie i Targowisko Bemowo. Jak podał stołeczny ratusz, na targowisku Wolumen zebrano prawie 2 tony warzyw i owoców, na Halach Mirowskich ok. 500 kg oraz 240 kg na bemowskim targowisku, na którym zbiórka trwała jedynie dwa dni. Łącznie przed zmarnowaniem uratowano niemal 3 tony warzyw i owoców.

"Ze względu na końcówkę lata padły rekordy, jeśli chodzi o zbiór, np. pomidorów, bo jednego dnia udało się ich uratować aż 78 kilogramów, a innego – prawie 80 kilogramów śliwek. Poza tym sprzedawcy na rzecz potrzebujących przekazywali także ziemniaki, marchew, dynie, jabłka, pietruszki, cukinie, ogórki, a podczas jednej ze zbiórek nawet dwadzieścia pęków świeżego jarmużu" - poinformował ratusz.

Produkty były następnie segregowane i przekazywane organizacjom pomagającym potrzebującym, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu.

Jak zaznaczył ratusz, pilotaż projektu nie zakończyłby się takim sukcesem, gdyby nie chętni do współpracy i pomocy sprzedawcy z warszawskich targowisk. Przybywało ich z każdą zbiórką, a wolontariusze dzielili się wiedzą na temat przeprowadzanego pilotażu oraz problemu marnowania jedzenia. "Tylko w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 milionów ton jedzenia" - podkreślił magistrat.

Zbiórki zrealizował Bank Żywności SOS w Warszawie, który wygrał otwarty konkurs ofert przeprowadzony przez stołeczne Centrum Komunikacji Społecznej. Miasto planuje kontynuować ten projekt w 2022 roku.(PAP)

Autorka: Marta Stańczyk

mas/ jann/

Źródło:PAP
Tematy
Pożyczka gotówkowa w PKO Banku Polskim RRSO 7,45%

Pożyczka gotówkowa w PKO Banku Polskim RRSO 7,45%

Komentarze (1)

dodaj komentarz
zenonn
Podatek od darowizn zapłacili? Rząd się pożywił?
Kwity za jakiś czas okażą się niewystarczające, będzie inna interpretacja i będzie podatek + odsetki + kara

"krajowe media cyklicznie podają informacje o producentach lub dostawcach żywności, a także o właścicielach lokali związanych z gastronomią,
Podatek od darowizn zapłacili? Rząd się pożywił?
Kwity za jakiś czas okażą się niewystarczające, będzie inna interpretacja i będzie podatek + odsetki + kara

"krajowe media cyklicznie podają informacje o producentach lub dostawcach żywności, a także o właścicielach lokali związanych z gastronomią, którzy wyrzucają na śmietnik żywność o bliskim terminie przydatności do spożycia, choć mogliby przekazać ją za darmo osobom potrzebującym. Nie robią oni tego jednak z obawy o podatek od darowizny, jaki musieliby zapłacić w takim przypadku - często w dużej wysokości. Jest to problem znany w Polsce od lat. "

Powiązane: Samorządy i regiony

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki