Zarząd Województwa Małopolskiego przeznaczył blisko 2 miliony złotych na wypas kulturowy owiec. Celem projektu jest ochrona bioróżnorodności oraz zachowanie tradycyjnego krajobrazu górskiego.


Wicemarszałek województwa Ryszard Pagacz podkreślił, że pasterska gospodarka górska ma nie tylko znaczenie kulturowe, ale i ekologiczne.
"Nasze wspólne działania na rzecz wspierania, rozwoju i promocji gospodarki pasterskiej w Małopolsce przynoszą coraz więcej dobrego. Wypas owiec zapobiega zanikowi polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. W ten sposób przyczyniamy się do czynnej ochrony przyrody" – wyjaśnił.
W ramach czwartej edycji otwartego konkursu "Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu w 2025 roku" wpłynęło 10 ofert na wypas, obejmujących w sumie ponad 3,3 tys. ha terenów; z tego blisko 670 ha to dodatkowe obszary wskazane przez oferentów. Beneficjentem funduszy będzie Związek Podhalan, który wypłaci honoraria bacom. Wypas kulturowy mógłby dotyczyć niemal 20 tys. owiec.
W regulaminie konkursu zaplanowano obowiązkowy wypas na ponad 3,2 tys. ha w 10 regionach Małopolski.
Związek Podhalan zamierza prowadzić wypas kulturowy w takich regionach jak: Babia Góra, Orawa, Gorce, Spisz, Pieniny i Małe Pieniny, Podhale, region nowosądecki, gorlicki oraz limanowski. (PAP)
szb/ pad/ mick/

























































