

Ministerstwo Finansów kończy prace nad porządkowaniem stawek VAT. Jako przykład podaje keczup i musztardę, które obłożone są odpowiednio 8 i 23-procentową stawką tego podatku. W ciągu kilku tygodni powinny ujrzeć światło dzienne.


Wiceminister finansów Paweł Gruza wyjaśnia, że resort chce uprościć system i wyeliminować absurdy związane z różnymi stawkami VAT na różne produkty. Rozmówca Informacyjnej Agencji Radiowej zastanawia się, dlaczego keczup i musztarda obłożone są różnymi stawkami VAT. Podobnie jest w przypadku musztardy i sosu musztardowego.
Resort kończy przegląd około 250 kategorii produktów z obniżoną stawką VAT. Gruza powiedział, że ministerstwo chce zmniejszyć tę liczbę kilkukrotnie. Jednocześnie wiceszef resortu finansów, odpowiedzialny za podatki, zapowiada, że tzw. nowa matryca stawek nie przyniesie budżetowi dodatkowych pieniędzy, a jej jedynym celem jest uporządkowanie stawek.
Musztarda obłożona jest 23-procentową stawką VAT, podczas gdy dla sosu musztardowego stawka wynosi 8 procent. Raport firmy doradczej Grant Thornton z ubiegłego roku wskazuje na więcej podobnych absurdów, tj. chipsy ziemniaczane i kukurydziane. Dla tych pierwszych VAT wynosi 8, a dla drugich 23 procent.
W 2015 r. podatnicy pytali o stawki VAT dla produktów żywnościowych ponad 1800 razy. W 2016 r. takich pytań było ponad 1200.
IAR / Karol Tokarczyk/kj