Budapeszt miasto term, papryki i tokaju

Lot do Budapesztu trwa nieco ponad godzinę, cena biletów w dwie strony to 450 złotych i choćby z tego powodu warto dowiedzieć się czegoś więcej o węgierskiej stolicy!

Budapeszt położony jest nad rzeką Dunaj, która dzieli miasto na dwie odrębne części: Budę i Peszt. Powierzchnia Budy stanowi około 1/3 całego miasta i postrzegana jest jako bardziej ekskluzywna część aglomeracji. W jej północnych granicach leży również Óbuda – czyli najstarszy ośrodek mieszkalny regionu, powstały jeszcze za czasów rzymskich, obecnie tworzący fragment III dzielnicy.



Buda przez kilka stuleci funkcjonowała jako samodzielne miasto - stolica Węgier. Koncentruje większość zabytków Budapesztu, które z reguły położone są wysoko, tworząc doskonałe punkty widokowe. Do najbardziej charakterystycznych wzniesień należą: góra Gelerta (Gellért-hegy) oraz Wzgórze Zamkowe (Várhegy), które rozróżnimy dzięki bryle Zamku Królewskiego (Vár) oraz zielonej kopule wieńczącej Galerię Narodową (Magyar Nemzeti Galéria). Wśród strzelistych budowli dostrzeżemy także wieżę Kościoła Św. Macieja (Mátyás templom) oraz białe wypustki Baszt Rybackich. Budapeszt jest rozległym miastem o bogatej ofercie turystycznej. Trudno wprawdzie poznać go przez weekend, ale z całą pewnością wybierając się do stolicy Węgier na 3 dni warto: jeden dzień poświęcić całkowicie na zwiedzanie Budy, drugi - Pesztu, zaś ostatniego dnia udać się na wycieczkę do pobliskiego Wyszehradu i Szentendre.

Węgry słyną z gorących źródeł, pikantnej kuchni i tokaju. Na większości kąpielisk (jest ich w sumie 135) obowiązuje opłata podstawowa za możliwość korzystania z basenów, a wszystkie dodatkowe zabiegi terapeutyczne (korzystanie z term, masażów, kąpieli błotnych, etc.) wycenione są oddzielnie. Kąpiel w gorących źródłach ma właściwości relaksacyjne, profilaktyczne ale i zdrowotne, oddziałując na schorzenia narządów ruchu, dolegliwości dermatologiczne oraz ginekologiczne. Wizyta w termach to doskonały pomysł, w każdy, nawet deszczowy dzień.



W Budapeszcie można zjeść i dobrze, i tanio. Za trzydaniowy obiad w restauracji średniej klasy powinniśmy zapłacić około 3.500-5.000 Ft. Restauracje najbardziej luksusowe znajdziemy na Starówce i wzgórzu Zamkowym oraz w ścisłym centrum miasta (okolice ulicy Váci i Andrássy). Przydatny może okazać się słowniczek gastronomiczny:


Étterem: restauracja; pod nazwą tą kryć się może praktycznie każdy rodzaj lokalu, począwszy od fast-foodów, a skończywszy na najbardziej eleganckich restauracjach w mieście.
Vendéglő: zazwyczaj nieduża gospoda, przydrożna karczma, o prostym i nawiązującym do tradycji wystroju oraz specjalizująca się w kuchni regionalnej.
Csárda: zajazd lub gospoda, jej odmianą jest halászcsárda, specjalizująca się w daniach z ryb.
Palacsintázó: naleśnikarnia
Söröző: dosłownie piwiarnia; większość z tego rodzaju lokali oferuje również rozbudowane menu, w którym dominują potrawy tradycyjne.
Borozó: winiarnia; Uwaga: oferta posiłków jest bardzo skromna lub w ogóle nie są one serwowane.
Kávézó: kawiarnia.

Za podstawę kuchni węgierskiej możemy uznać mięso (tradycyjnie wieprzowe lub wołowe), połączone z trzema składnikami: cebulą, papryką i... smalcem. Na bazie tej trójcy przygotowywana jest przeważająca większość potraw, które w ostatecznym rozrachunku okazują się nie tylko zróżnicowane, ale i bardzo smaczne, dzięki bogactwu ziół i innych dodatków. Do potraw Węgrzy najchętniej serwują wina. Królem madziarskich wyrobów winnych jest z całą pewnością tokaj. Choć kupimy go właściwie w każdym z miejscowych sklepów, najlepiej byłoby wybrać się do Tokaj-Hegyalja, regionu jego powstawania.

„Tokaj jest jedynym białym i słodkim winem o wyjątkowym, bo kwaśnym posmaku. Tajemnicą jego walorów są dwa rodzaje pleśni. „Szlachetna” – pokrywająca grona tuż przed zebraniem, oraz czarna grzybnia, zapewniająca stałą wilgotność i temperaturę pomieszczeń, w których dojrzewa tokaj. Hegyalja to kraina niezwykła, leniwa i mglista, którą wspomina się całymi latami. O powstawaniu tokaju można by zaś mówić godzinami” - do rozmów o tokaju zaprasza Mariola Delman, somelierka i właścicielka sklepu winiarskiego przy Smoczej 21 w Warszawie (www.winoseco.pl).

Warto odwiedzić stolicę Węgier choćby na kilka godzin. Lotnisko w Budapeszcie (Ferihegy), stanowi dogodny port przelotowy dla dalszych podróży. Wśród atrakcyjnych kierunków znajdziemy między innymi: Amman, Bukareszt, Damaszek, Stambuł i Varnę.

Źródło:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 2,2% IV 2019
PKB rdr 4,9% IV kw. 2018
Stopa bezrobocia 6,1% I 2019
Przeciętne wynagrodzenie 4 931,8 zł I 2019
Produkcja przemysłowa rdr 5,6% III 2019

Znajdź profil