REKLAMA

Naukowcy opracowali recepturę zdrowszej czekolady. Jest też bardziej eko

2024-06-08 16:00
publikacja
2024-06-08 16:00

Grupa szwajcarskich naukowców opracowała nową recepturę czekolady, do produkcji której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona od tradycyjnej – twierdzą badacze.

Naukowcy opracowali recepturę zdrowszej czekolady. Jest też bardziej eko
Naukowcy opracowali recepturę zdrowszej czekolady. Jest też bardziej eko
fot. Jag_cz / / Shutterstock

Nowy przepis opiera się na rozgnieceniu miąższu oraz łuski strąków kakao, z których powstaje słodki, włóknisty żel. Może on zastąpić cukier dodawany w produkcji czekolady. Według naukowców dzięki wykorzystaniu całego owocu kakaowca powstaje czekolada bardziej zdrowsza niż ta tworzona metodą tradycyjną.

Informują oni, że nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona, gdyż zużywa o 6 proc. mniej wody i zasobów ziemi. Jednocześnie zwiększyła się emisja gazów cieplarnianych o 12 proc., ponieważ wymaga dodatkowego etapu suszenia, który pochłania duże ilości energii. Badacze zastrzegają, że jeśli skala produkcji będzie wysoka, a do suszenia miazgi wykorzysta się słońce lub panele słoneczne, wówczas emisja gazów cieplarnianych może spaść.

Słodko-gorzkim odkryciem naukowców ze Szwajcarii jest problem z właściwym dawkowaniem słodzącego żelu, tak by czekolada była nie za słodka, ale też niezbyt gorzka. Badacze twierdzą, że znalezienie tej równowagi jest trudne.

Czekolada wyprodukowana w laboratorium jest podobna w konsystencji do gorzkiej czekolady i podobna w smaku do słodyczy produkowanych w Ameryce Południowej. Słodycz uwalnia się w ustach wolniej niż w przypadku tradycyjnej ciemnej czekolady, ale jest w niej więcej nut owocowych i kwaśnych.

mzb/ zan/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (9)

dodaj komentarz
lpg_plus_benzyna
a i jeszcze jedno. Wody nie można zmarnować. Jej ilość w układzie zamkniętym jest stała. Innymi słowy, pijemy wodę, do której szczały dinozaury.
wic
no nareszcie! to teraz możemy wrócić do diesli.
grzegorzkubik
Wystarczy realnie gorzka czekolada. 100 gram i 80% miazgi kakaowej czyli max ok 3 płaskie łyżeczki cukru. Pół czekolady to 1,5 łyżeczki a ludzie ze 3 razu dziennie ładują po 2 łyżeczki do kawy czy herbaty. Lepiej pić gorzką kawę a herbatkę posłodzić miodem i oto masz zdrową i dobrą gorzką czekoladę, która ma moc witamin i minerałów.
inwestor.pl
Najbardziej ekologiczne jest nie jeść.
zoomek
"gdyż zużywa o 6 proc. mniej wody i zasobów ziemi"
..uj mnie strzela jak te bzdety czytam. W sensie że te zasoby wylatują potem w kosmos?
To chyba z rakietami Muska - policzcie mu wreszcie ślad węglowy bo chciałbym poznać!
lpg_plus_benzyna
słowo "eko" oznacza jedynie to, że więcej trzeba za to zapłacic. Nic więcej:).
dolar36
w d.. sobie wsadzie ta zdrowszą eko czekoladę, nie dla zdrowotności się to je

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki