Aplikacja do zamawiania jedzenia Too Good To Go działa już w Polsce. Dzięki niej można kupić jedzenie tańsze nawet o 70 proc. i pomóc w walce z marnowaniem żywności.


To jednak wybór w ciemno, a nie w oparciu o tradycyjne menu, ponieważ restauracje i hotele za pośrednictwem aplikacji oferują potrawy, które nie zostały sprzedane w ciągu dnia.
Jak działa aplikacja Too Good To Go?
Za pomocą aplikacji Too Good To Go możemy kupić jedzenie z 50 restauracji. Jak na razie tylko w Warszawie. Inaczej niż w przypadku tradycyjnych aplikacji, jedzenie nie zostanie jednak dowiezione do domu. Będziemy musieli odebrać je w restauracji w określonych przez nią godzinach. Co znajdzie się w paczce, będzie zależało od tego, czego danego dnia nie zjedli klienci.
Restauracje dostępne w aplikacji Too Good To Go:
- Bibenda
- Regina
- MOD
- Vege Miasto
- KRAM, Evergreen
- Superiore
- Kaliska 20
- Komu Komu
- Lafuente
- Le Diplomate
- Warszawski Lukier
- Pochlebnie
- Kuki - Wygadane Ciastka
- Deseo
- Stor Tamka 33
- Mojo Picon
- Art Sushi
- Madame Szpakoska
- Gemba
- Chono Lulu Bistro & Bar
- Bliżej – Klubokawiarnia
- Pan Sushi
- Dziki Las
- Natura Cold Press
- La Fit
- Restauracja J
- 77 Sushi
W najbliższej przyszłości za pomocą aplikacji będzie można najprawdopodobniej zamówić jedzenie serwowane w hotelach Accor i Orbis, a także kawiarniach Etno Cafe.
9 mln ton jedzenia do kosza
Na całym świecie z Too Good To Go korzysta już prawie 12 mln użytkowników. Aplikacja założona w 2016 r. w Danii powstała z myślą o ograniczeniu marnowania jedzenia. Jak podkreślają jej twórcy, w ten sposób uratowanych zostało już 16 mln posiłków, dzięki czemu do atmosfery nie trafiło 41 tys. ton dwutlenku węgla.
Jak z kolei można przeczytać na stronie internetowej Too Good To Go, wyrzucanie jedzenia to także marnowanie wody i energii potrzebnej do jego wytworzenia.
Być może aplikacja przyczyni się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności także w Polsce. Jak wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, statystyczny Polak w ciągu roku wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia. W sumie Polacy marnują nawet 9 mln pożywienia rocznie.
Od kwietnia mieszkańcy Warszawy, Wrocławia i Poznania mogą zamawiać w podobny sposób jedzenie dzięki polskiej aplikacji Foodsi.
Marcin Kaźmierczak