Stan dzieci lekarze określają jako poważny, ale stabilny. Ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. U chorych wystąpiły gwałtowne, krwawe biegunki spowodowane zjedzeniem zarażonych bakteriami coli mielonych steków. Steki produkowane są w miejscowych zakładach, które sprowadzają mięso z Niemiec, Belgii i Holandii.
Według lokalnych władz sanitarnych, nie ma bezpośredniego związku między epidemią, jaka wybuchła w Niemczech, a przypadkami zachorowań dzieci we Francji. Badania mają natomiast potwierdzić, czy chodzi o tę samą odmianę bakterii coli. Powodują one chorobę, popularnie nazywaną chorobą hamburgerów, gdyż najczęściej przedostaje się do organizmu człowieka po zjedzeniu przez niego steku z siekanego mięsa, niewystarczająco wypieczonego. Bakteria ginie w temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza. Co roku powoduje ona we Francji zatrucie u 70 do stu osób.
Oświadczenie Lidl Polska |
|
Firma Lidl Polska nigdy nie prowadziła sprzedaży produktu głęboko mrożonego „Steak Hachés” francuskiego producenta SEB z Saint Dizier. Urzędy we Francji podejrzewają, iż produkt głęboko mrożony o nazwie „Steak Hachés”, wyprodukowany z mięsa mielonego przez firmę SEB może być przyczyną zachorowań wywołanych bakterią E.coli u większej ilości osób w północnej Francji. Do tej pory nie potwierdzono jednak, że produkty firmy SEB mogą wywoływać infekcję bakterią E.coli na szerszą skalę. Według opinii Regionalnej Agencji Zdrowia (ARS) z północnej Francji, nie ma żadnego związku pomiędzy aktualnymi infekcjami w północnej Francji a przypadkami infekcji EHEC w Niemczech. Firma Lidl Polska informuje, że nigdy nie prowadziła sprzedaży produktu głęboko mrożonego „Steak Hachés” francuskiego producenta SEB z Saint Dizier w żadnym sklepie na terenie Polski ani nie planuje wprowadzenia tego produktu do asortymentu swoich sklepów. |
Źródło:IAR