Do niedawna wykorzystanie fusów po kawie sprowadzało się do używania ich jako odżywki w ogrodzie. Albo peelingu do ciała. Startup EcoBean otwiera nam jednak oczy na potencjał fusów. Daje im drugie życie i przetwarza na zielone surowce wykorzystywane w branży petrochemicznej, opakowaniowej, spożywczej czy farmaceutycznej. O tym, co robić z fusami po kawie, rozmawiamy z Maciejem Majchrowiczem, członkiem zarządu EcoBean odpowiedzialnym za rozwój.


Działający od 2018 r. spin-off Politechniki Warszawskiej EcoBean przetwarza fusy na zielone surowce wytwarzane z odpadu. Składniki, które udaje się uzyskać - olej kawowy, antyoksydanty, kwas mlekowy, dodatki białkowe oraz lignina kawowa - wykorzystywane są następnie w branży petrochemicznej, opakowaniowej, spożywczej czy farmaceutycznej. Posłuchaj rozmowy z Maciejem Majchrowiczem z EcoBean i dowiedz się, jakie produkty powstają z fusów, skąd tak niezwykły pomysł na biznes i jak się na nim zarabia.

