Śmierć mięsa [Podcast]

Mięsożercy, fleksitarianie, wegetarianie, weganie, frutarianie. Do której grupy należysz? Która grupa urośnie najbardziej?

(fot. Pixabay / Pexels)

Zewsząd słychać o trendzie na niejedzenie mięsa: rząd Chin chce, by mieszkańcy Państwa Środka ograniczyli spożycie o połowę, do 15-30 kg rocznie, bezmięsną dietę testuje w listopadzie Robert Lewandowski, ba - w mojej rodzinie cztery z trzynastu osób jedzą ostatnio mniej mięsa. Jak ten trend wpłynie na świat, środowisko, rolników, producentów mięsa i jego zamienników?

Zapytałam o to kilka osób: Martę Zaraską, autorkę popularnonaukowej książki „Mięsoholicy”, Igę Hajduk, doradcę w AT Kearney, Natalię Grzebisz, dietetyka, a także Piotra Grabowskiego, współzałożyciela akceleratora Foodtech.ac, w którym jest firma produkująca odpowiednik mięsa z fasoli oraz Piotra Kulikowskiego, prezesa Indykpolu. Jedni uważają, że świat bez mięsa byłby lepszy, drudzy ostrzegają, żeby nie dać się zwieść pięknie brzmiącym hasłom, które maskują prawdziwy problem – jak wyżywić miliardy mieszkańców Ziemi. Pewne jest jedno: pogłoski o śmierci mięsa są mocno przesadzone.

Wszystkie odcinki Pulsu Biznesu do słuchania na www.pb.pl/dosluchania i w Twojej aplikacji podcastowej (np. na Spotify lub w Lectonie).

Malgorzata Grzegorczyk

Źródło:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Nowy komentarz

Anuluj
3 10 znawca_bary_rotacyjny

Stety lub nie, będąc po technologii żywności, dziś po powrocie do domu, zjem sobie porządnego hambuksa, pozdrawiając serdecznie wszystkich roślinożerców. I nie wiem jak w przyszłości ale w perspektywie najbliższych lat pozostanę meatatarianinem, zajadając się wołowinką, wieprzowinką i drobiem... A wymysły typu ala mięso z fasoli czy kotlet z soi pozostawię wyznawcom roślinnej ekoreligii... Każdy je co chce i to na co go stać. Może spożycie spadnie a może nie, trendy były zawsze i jakoś trendy znikały. Prawdą jest że na zieleninie da sie wyżyć ale jakim nakładem czasu i finansów aby odpowiednio dietę zbilansować. Mięso było, jest i będzie. Jeśli nie dla wszystkich to dla zamożniejszych zawsze będzie dostępne...

Pokaż cały komentarz ! Odpowiedz
3 9 jendreka

Zgadzam się, dzisiaj wyroby mięsne to paprochy. Samo mieso nie jest czystym mięsem, więc o czym mowa. No może to jedyna droga do poprawy wartości mięsa i walki z oazernymi producentami. Nie rolników mam tu na myśli, tylko rzeźników i masaży.

! Odpowiedz
10 10 (usunięty)

(wiadomość usunięta przez moderatora)

! Odpowiedz
10 34 tindala

Lewica jest zafiksowana na ciągłym "postępie", chociażby to miało przypominać kręcenie się psa w kółko za własnym ogonem. Kolejne "nie to tylko tamto" nadaje sens życia wyznawcom.
Nie będziemy się szczepić, nie będziemy jeść mięsa, nie będziemy mieć dzieci. Wrogów zniszczymy - zamienimy ziemię w raj. Niedouczone bandy hunwejbinów.

Pokaż cały komentarz ! Odpowiedz
7 33 loosac

Lewactwo to mix choroby psychicznej z sektą

! Odpowiedz
37 15 karbinadel

Oczywiście, że są przesadzone. Tyle że w przyszłości zamiast krówek i świnek będziemy jeść żuczki i szarańczę. A może nawet siebie nawzajem

! Odpowiedz
69 18 (usunięty)

(wiadomość usunięta przez moderatora)

! Odpowiedz
3 44 tindala

O ktoś tu widzę odkrył Amerykę. Ależ jedz sobie co chcesz tylko mi nie mów co ja mam jeść.

! Odpowiedz
1 14 loosac

Żre to świnia. Ja spozywam. A powyżej udowodniłeś, że myśliwstwo jest bardziej humanitarne od przemysłu mięsnego. xD

! Odpowiedz
11 46 and00

Jak progresywna internacjonalistyczna lewica, jak Biedroń i Zandberg dorwą się do władzy, to wprowadzą zakaz spożywania i sprzedaży mięsa, i przejdziemy na warzywa.
Surowe, bo gotowanie powoduje emisję

! Odpowiedz
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 3,4% XII 2019
PKB rdr 3,9% III kw. 2019
Stopa bezrobocia 5,2% XII 2019
Przeciętne wynagrodzenie 5 213,27 zł X 2019
Produkcja przemysłowa rdr 3,8% XII 2019

Znajdź profil