Z każdym rokiem rośnie wartość rynku produktów ekologicznych w Polsce. Eksperci wyceniają go obecnie na około 700 milionów złotych. To jednak wciąż mniej niż 1 procent wartości całego rynku spożywczego.


Żywność produkowana ekologicznie cieszy się popularnością szczególnie wśród osób ceniących sobie zdrowy tryb odżywiania oraz smak. Artykuły są przez to łatwiej dostępne - zauważa prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia Paweł Krajmas. "Informacje o zdrowym odżywianiu trafiają masowo do szkół, dzieci szukają z rodzicami w sklepach artykułów posiadających zielony znaczek. To da się zauważyć także przez większe zainteresowanie sieciami handlowymi produktami ekologicznymi" - wyjaśnia prezes.
Artykuły spożywcze produkowane ekologicznie są droższe od żywności przemysłowej. Bariera ceny jest dla wielu decydująca przy robieniu zakupów - przyznaje Karolina Kałdońska z pisma "Eko Dostawcy". - To nie jest produkcja masowa. W wypadku żywności ekologicznej mówimy o małej skali, małych przetwórniach. Z drugiej strony, rolnicy ekologiczni nie pryskają wszystkimi środkami ochrony roślin, nie stosują wspomagaczy chemicznych, konserwujących. Ich plony są zatem mniejsze i dlatego droższe - dodaje.
Wartość rynku żywności ekologicznej w całej Unii Europejskiej szacuje się na około 25 miliardów euro.
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Michał Fedusio/to/