REKLAMA

Rośnie wartość rynku produktów ekologicznych

2016-10-24 16:01
publikacja
2016-10-24 16:01

Z każdym rokiem rośnie wartość rynku produktów ekologicznych w Polsce. Eksperci wyceniają go obecnie na około 700 milionów złotych. To jednak wciąż mniej niż 1 procent wartości całego rynku spożywczego.

fot. / / YAY Foto

Żywność produkowana ekologicznie cieszy się popularnością szczególnie wśród osób ceniących sobie zdrowy tryb odżywiania oraz smak. Artykuły są przez to łatwiej dostępne - zauważa prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia Paweł Krajmas. "Informacje o zdrowym odżywianiu trafiają masowo do szkół, dzieci szukają z rodzicami w sklepach artykułów posiadających zielony znaczek. To da się zauważyć także przez większe zainteresowanie sieciami handlowymi produktami ekologicznymi" - wyjaśnia prezes.

Artykuły spożywcze produkowane ekologicznie są droższe od żywności przemysłowej. Bariera ceny jest dla wielu decydująca przy robieniu zakupów - przyznaje Karolina Kałdońska z pisma "Eko Dostawcy". - To nie jest produkcja masowa. W wypadku żywności ekologicznej mówimy o małej skali, małych przetwórniach. Z drugiej strony, rolnicy ekologiczni nie pryskają wszystkimi środkami ochrony roślin, nie stosują wspomagaczy chemicznych, konserwujących. Ich plony są zatem mniejsze i dlatego droższe - dodaje.

Wartość rynku żywności ekologicznej w całej Unii Europejskiej szacuje się na około 25 miliardów euro.

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Michał Fedusio/to/

Źródło:IAR
Tematy
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Advertisement

Komentarze (4)

dodaj komentarz
~aa
Dzisiaj wszystko się pryska, szprycuje. Nie ma dzisiaj upraw naturalnych, czyli Eco. To Eco to znaczy czysciutko i sterylne, a co się za tym kryje każdy wie. To propaganda, która pozwala na Windows nie cen.
~silvio_gesell
Chyba raczej rośnie rynek jedzenia naturalnego, a nie produktów ekologicznych. Co za głupie nazewnictwo wynikające z bezmyślnego tłumaczenia zachodnich agencji prasowych.
~niepelnosprawny_org
to jest normalne jedzenie, jak sie je sklepowe to ani to zdrowe, ani smak ten,
~Malina
Masz rację, żeby znaleźć coś porządnego, trzeba się sporo nachodzić. 7 marca wybieram się do Nadarzyna na targi żywności Food Market. Może znajdę coś ciekawego dla siebie.

Powiązane: Zdrowie

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki