REKLAMA

ABC grillowania: zioła i przyprawy

2010-07-01 23:41
publikacja
2010-07-01 23:41

Zioła i przyprawy poprawiają smak pieczonego mięsa, uatrakcyjniają jego aromat i pozytywnie wpływają na trawienie. Mówiąc krótko, bez ziół i przypraw prawdziwy grill nie może się obejść.

Właściwe dobranie ziół i przypraw gwarantuje sukces naszego grillowego przyjęcia. Możemy oczywiście kupować gotowe mieszanki, są sprawdzone i nie trzeba zbytniego wysiłku, by natrzeć nimi mięso. Możemy też pomęczyć się chwilę samemu.

Oczywiście na górze listy najbardziej niezbędnych przypraw znajduje się pieprz, i to w różnych rodzajach: zarówno czarny i łagodny zielony, jak i ostrzejszy biały albo czerwony. Możemy eksperymentować też z pieprzem marynowanym lub pieprzem kajeńskim (w przypadku bardziej pikantnych dań)

Pierwsze miejsce z pieprzem ex aequo zajmuje sól. To od niej zależy końcowy smak potrawy. Używa się jej też do peklowania, marynowania i glazurowania. Zamiast zwykłej soli możemy też użyć soli morskiej albo ziołowej. W sztuce grillowania ważne role odgrywają też: czerwona papryka, ostra papryka (chilli), nasiona gorczycy, sok i skórka z cytryny, cukier (biały i brązowy), ziarna gorczycy i sezamu, orzeszki pinii i wprost niezliczona ilość ziół.



Sztuka mieszania

Z pojedynczych ziół i przypraw możemy przygotowywać apetyczne mieszanki. Ich skład i proporcje składników zależne są od rodzaju mięsa, dla którego są przeznaczone. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza że każdy rodzaj mięsa ma swoje własne, charakterystyczne właściwości.

Przygotowane przez nas mieszanki możemy wykorzystywać na dwa sposoby: nacierając nimi mięso na kilka godzin przed pieczeniem albo dodając w końcowej fazie pieczenia, choć wtedy wszystkie korzenne i ziołowe aromaty zgromadzą się jedynie w przypieczonej skórce.

Do wieprzowiny

Podstawowa grillowa mieszanka, którą możemy natrzeć wieprzowinę, to mieszanka (w proporcjach po jednej łyżeczce na każdy wymieniony składnik)złożona z: brązowego cukru, słodkiej papryki, czarnego pieprzu, soli, suszonego czosnku, cebuli, selera i pieprzu kajeńskiego. Taką mieszankę możemy zastosować zarówno do nacierania, jak i posypywania. Po dodaniu do niej tymianku uzyskamy dobrą marynatę do jagnięciny i baraniny. Dobry pomysłem może tez być dodanie do niej zmielonych owoców jałowca.

Do wołowiny

Do wołowiny zrobimy nieco egzotyczną mieszankę, będzie to bowiem mieszanka z kawą. Słodko- gorzki smak tej mieszanki cudownie harmonizuje się ze smakiem grillowanej wołowiny. Zrobimy ją z: 6 łyżeczek kawy, soli, brązowego cukru, papryki, pieprzu, suszonego czosnku, cebuli, mielonego kminu rzymskiego, kolendry i jednej łyżeczki gorzkiego kakao. Taką mieszanką nacieramy wołowinę na kilka godzin przed pieczeniem. Tuż przed włożeniem jej na ruszt nakładamy pędzelkiem oliwę. Sukces gwarantowany.

Do drobiu

Do drobiu możemy zrobić mieszankę z soli, słodkiej papryki, suszonego czosnku, drobno posiekanej cebuli, tymianku, oregano, jednej łyżki czarnego pieprzu, jednej krajeńskiego i dwóch białego oraz z rozdrobnionym liściem laurowym. Taka bogata mieszanka wzbogaci niezmiernie mięso kurczaka, albo samą jego skórkę.

Do baraniny

Mieszanka śródziemnomorska świetnie wzbogaci smak i aromat baraniny. W skład tej klasycznej mieszanki wchodzi: estragon, oregano, koper, tymianek, rozmaryn, pieprz, dwie łyżki suszonych i zmielonych skórek cytrynowych i granulowany czosnek.

Do ryb i owoców morza

Do ryb i owoców morza zastosujemy inną mieszankę. Będzie to brązowy cukier, zmielona gorczyca, suszony koperek, sól i czarny pieprz. Tak mieszanka sprawdzi się przy grillowanym łososiu, krewetkach i homarze.

Do warzyw

Do warzyw zastosujemy mieszankę z sezamem. Potrzebne nam będzie po pół szklanki nasion białego i czarnego sezamu, sól i suszony czosnek. Połowę nasion sezamu prażymy przez trzy minuty na patelni o grubym dnie. Kiedy wystygną, mieszamy prażone ziarna z nieprażonymi i resztą składników. Wszystko ucieramy w moździerzu. Natarta taką przyprawą pieczona kukurydza czy szparagi będzie miała niezrównany smak.

Źródło:

Do pobrania

grilljpggrilljpg
Tematy
Załóż konto osobiste w apce Moje ING i zgarnij do 600 zł w promocjach od ING
Załóż konto osobiste w apce Moje ING i zgarnij do 600 zł w promocjach od ING

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki