REKLAMA

Żywność potaniała w marcu. Ale znów będzie drożeć

Krzysztof Kolany2011-04-07 14:21główny analityk Bankier.pl
publikacja
2011-04-07 14:21
W marcu ceny podstawowych produktów spożywczych na świecie były o 3% niższe niż w lutym, gdy osiągnęły rekordowo wysokie poziomy – podała Agencja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych (FAO). Eksperci nie mają jednak złudzeń: marcowy spadek cen żywności był przejściowy.

Światowy indeks cen żywności FAO w marcu ukształtował się na poziomie 230 punktów. Był więc o 2,9% niższy niż w lutym, ale wciąż o 37% wyższy niż rok wcześniej. Najmocniej – bo aż o 11% - spadły ceny cukru. O 6,8% potaniały oleje i tłuszcze. Wzrosły za to koszty spożywania mięsa i nabiału.

Źródło: Agencja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych.

„Spadek poziomu ogólnego indeksu przynosi ulgę po trwających osiem miesięcy wzrostach. Ale jest za wcześnie, aby wnioskować z tego faktu o odwróceniu wzrostowego trendu” – skomentował dyrektor FAO David Hallam. „Musimy zebrać informacje o nowych zasiewach, by oszacować poziom przyszłej produkcji. Lecz niskie zapasy, skutki wzrostu cen ropy (...) oraz zniszczenia w Japonii utrzymają niepewność i zmienność cen w następnych miesiącach” – dodał Hallam.

Niskie zapasy w relacji do rosnącego zapotrzebowania nie pozwalają oczekiwać dalszego spadku światowych cen żywności. Przykładowo, amerykańskie rezerwy kukurydzy są obecnie najniższe od 2007 roku, a zapasy soi spadły do najniższego poziomu od ośmiu lat. W ciągu minionych 12 miesięcy ceny kukurydzy w Stanach Zjednoczonych uległy podwojeniu, a notowania pszenicy poszły w górę o 68%.

Za wzrostem cen żywności stoi także najdroższa od 2,5 roku ropa. Drogie paliwa sprawiają, że rośnie opłacalność produkcji biopaliw, która pochłania surowce rolne. Z tego powodu firmy spożywcze muszą konkurować o płody rolne z branżą paliwową, co prowadzi do wzrostu cen rzepaku czy cukru.

Eksperci szacują, że do roku 2050 populacja Ziemi wzrośnie do dziewięciu miliardów, co będzie oznaczało konieczność zwiększenia produkcji rolnej o 70%. Tymczasem bezwzględny areał dostępnej ziemi uprawnej pozostaje stały i maleje w relacji do liczby mieszkańców globu. Dlatego też główny ekonomista FAO Abdolreza Abbassian oczekuje, że wzrost cen żywności będzie zjawiskiem trwałym.

Krzysztof Kolany
Bankier.pl

Źródło:
Krzysztof Kolany
Krzysztof Kolany
główny analityk Bankier.pl

Absolwent Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Analityk rynków finansowych i gospodarki. Analizuje trendy makroekonomiczne i bada ich przełożenie na rynki finansowe. Specjalizuje się w rynkach metali szlachetnych oraz monitoruje politykę najważniejszych banków centralnych. Inwestor giełdowy z 20-letnim stażem. Jest trzykrotnym laureatem prestiżowego konkursu Narodowego Banku Polskiego dla dziennikarzy ekonomicznych. W 2016 roku otrzymał także tytuł Herosa Rynku Kapitałowego przyznawany przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych. Telefon: 697 660 684

Do pobrania

FAO032011jpg
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (2)

dodaj komentarz
~Assurbanipal
Niedawno znalazłem info, że wartość commodity derivatives wzrosła rok do roku o 189%.
IMHO to też wpływa na ceny i ropy, i żywności.
~100 mln rebeliantów
dziękujemy Wujku "Ludobójco" Ben (bernanke). wraz ze swoją gangsterską bandą zostaniesz osądzony i skazany.

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki