Groźby chorób na terenach powodziowch

Na terenach powodziowych może być więcej zakażeń i chorób układu pokarmowego - ostrzegają eksperci z Państwowego Zakładu Higieny. Krajowy konsultant do spraw epidemiologii profesor Andrzej Zieliński uspokaja, że nie ma natomiast zagrożenia wystąpieniem epidemii wirusowego zapalenia wątroby typu A czy duru brzusznego.

Prof. Zieliński podkreśla, że aby ograniczyć ryzyko zachorowania na schorzenia układu pokarmowego, trzeba przestrzegać podstawowych zasad higieny. Należy pić wodę butelkowaną lub z potwierdzonych źródeł, na przykład z beczkowozów, które dostarczają firmy wodociągowe.

Profesor Zieliński dodaje, że ujęcia wody i gleba zostały skażone nieczystościami z szamb, chlewni, obór czy kurników. Istnieje też niebezpieczeństwo zatrucia pestycydami i innymi środkami chemicznymi z gospodarstw, które zostały zalane.

Studnie na terenach popowodziowych muszą być odpowiednio odkażane. Wodę z takich ujęć można pić dopiero po przebadaniu przez sanepid
Źródło: IAR

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 4,4% I 2020
PKB rdr 3,1% IV kw. 2019
Stopa bezrobocia 5,5% I 2020
Przeciętne wynagrodzenie 5 282,8 zł I 2020
Produkcja przemysłowa rdr 1,1% I 2020

Znajdź profil