Vistil – kupno za 3 % portfela akcji po 45,89- inwestycja długoterminowa na lata , oczekiwany wzrost 25-200%, firma c/z 4,40 , pokazała bardzo dobre wyniki szczególnie na poziomie przepływów operacyjnych które wyniosły 22,89 mln przy zysku 10,46 mln. Przychody r/r bez zmian, w zasadzie płaskie od kilku lat, zysk netto wzrost o 55 %, bilans zdrowy i co roku dynamicznie się poprawiający, gdyż aktywa trwałe to 103 mln , aktywa obrotowe 103 mln a zobowiązania to 102 mln, spłaciła 7 mln w 2015 a gotówka wzrosła o 6 mln. Wistil kilka lat temu poczynił spore inwestycje w środki trwałe i obecnie ma dużą amortyzację 13 mln w 2015 przez co zaniżony jest zysk netto. Wg moich kryteriów c/z to około2 (zyska netto + amortyzacja) więc firma jest bardzo tania.. Wistil niestety na razie nie dzieli się z akcjonariuszami zyskiem, ale w dłuższym terminie po spłacie sporej części kredytów nie wykluczam liczę na to.
Wistil jest producentem porcelany znanych marek (Lubiana, Ćmielów) i produkcji włókienniczej (wygaszana stopniowo ze względu na ujemną rentowność). Porcelana w przypadku kryzysów czy spowolnienia gospodarczego słabiej się sprzedaje gdyż nie jest produktem pierwszej potrzeby. Większość sprzedaży firmy trafia za granicę i dzięki bardzo słabemu złotemu w 1 kw wyniki mogą być rekordowe. Spodziewam się że każde kolejne kwartalne wyniki na poziomie zysku netto będą znacznie się poprawić ze względu na malejącą amortyzację i zmniejszenie kosztów obsługi kredytów.
UWAGA – Wistil nie jest inwestycją typową i dla większości inwestorów, niestety jest notowana w systemie dwóch fixingów (o 11 i 15 przez 30 minut) i przez to jest mało płynna i niewiele się na niej dzieje. Powodem takich notowań jest niski ff bo tylko 4 %, więc jest duże ryzyko problemów wyjścia z inwestycji oraz trudno jest wejść w dobrej cenie. Ponadto zła historia firmy, brak pełnej przejrzystości oraz notowania na 2 fixingach sprawiają iż jest duże ryzyko a firma jest wyceniana nisko.
Kupiłem ja na lata pod dobre wyniki (chciałbym więcej ale nie łatwo kupić), niech sobie leży i informuję o tym zakupie gdyż do tego się zobowiązałem ale niezbyt polecam.
@ szeniek - dziękuje za podpowiedź i przepraszam że kupiłem nie informując Cię (napisałem na forum a e-maila nie mam)