Pierwszy raz po wskazaniu forumowicza kupuje spółkę, czyli smt, jak stracę to więcej nie będę się sugerował typami innych inwestorów ale trochę ostatnio zarobiłem więc jest co stracić :-)
SMT - kupno za 8% kapitału po 13,58 zł, okres inwestycji do 3 miesięcy, jest to inwestycja w której nie patrzymy na fundamenty (które są dobre ale firma sprzedała filar swojej działalności czyli firmę informatyczna za 150 mln i chce rozwijać druga firmę z której za 3 lata przewiduje wysokie zyski i na razie nie jestem w stanie policzyć jak to będzie wyglądało faktycznie w przyszłości ) tylko ustawiam się pod skup, a że skup będzie to jest pewne gdyż na zwołane walne jest propozycja skupu i to nawet dwóch, a mianowicie jeden zaproponowany przez Zarząd za 31 mln z niewiadomą ceną oraz drugi zaproponowany przez TFI Trigon za 66 mln z ceną 28,90 czyli wyższą o 110% od obecnego kursu. W przypadku 1 skupu cena jest nieznana (ma być ustalona przez zarząd) ale myślę że nie będzie niższa niż 15,42 czyli średni kurs z 6 m-cy (tutaj może nie być reakcji kursu), jednak osobiście obstawiam że będzie 2 wariant skupu z kursem 28,90 i skupem ponad 20% obecnych akcji (czyli skup potężny). Za skupem tym przemawia fakt iż 40% akcjonariatu składa się z polskich tfi i ofe które będzie raczej zależało na dużym skupie i będą na walnym, 30 % jest w rękach templeton, członka zarządu Khanfira i agencji czart którzy nie mam pojęcia jak będą głosować oraz 30% jest w rękach drobnicy czyli nie wiadomo ile ich przyjdzie na walne i jak będą głosować. Dlatego jeżeli będzie skup numer 2 to przewiduję wzrosty nawet 70-80% gdyż reakcja inwestorów powinna być mocna, w przypadku mniejszego skupu kurs raczej powinien być w miejscu a zsotanie z akcjami też może być dobrym pomysłem gdyż Zarząd przewiduje że spółką którą chcą rozwijać czyli iAlbatros ma w 2019 mieć 28 mln zysku co sprawiłoby że c/z byłoby w okolicach 4 co też powinno wpłynąć na wzrosty - oczywiście prognozy są zawsze obarczone ryzykiem ich nie dotrzymania.