Olivier Croso z restauracji Canaletto w warszawskim hotelu Sofitel Victoria zaprasza na autorskie menu, w którym twórczo interpretuje polską tradycję kulinarną.
Cieszy powrót polskich produktów regionalnych oraz rdzennie polskich dań na salony. Po polsku, ale autorsko, gotują Polacy i coraz więcej obcokrajowców pracujących w dobrych restauracjach. Minął już czas sprowadzania zagranicznych szefów kuchni do Polski li tylko po to, by serwowali nam dania kuchni włoskiej czy francuskiej. Zimowa karta restauracji Canaletto opracowana przez Oliviera Croso idealnie wpisuje się w aktualne trendy. Szef kuchni z francuskim paszportem i międzynarodowym doświadczeniem miksuje polskie produkty z niepolskimi dodatkami. W ten sposób powstały takie dania jak pierś gołębia z chutneyem z buraków, polędwica z jelenia podawana z piernikiem, foie gras oraz czerwoną kapustą doprawioną miodem oraz porto czy cielęcina z aromatem trawy cytrynowej serwowana z pęczakiem.

Olivier Croso zawodu kucharza uczył się w szkołach we Francji, pracował w restauracji luksusowego hotelu Fouquet's w Paryżu. Przez wiele lat podróżował po świecie, był szefem kuchni w hotelach Intercontinental w Nikaragui, Gwatemali, Dominikanie, Gujanie Brytyjskiej oraz w hotelu Westin w Meksyku. Z Ameryki Południowej przyjechał wprost do Polski. Jest autentycznie zainteresowany naszą kuchnią i kulturą, coraz lepiej mówi po polsku. Potrawy są dostosowane do pory roku, a więc na wiosnę możemy się spodziewać kolejnej odsłony karty.
