
Prosto ze źródła
Pierwszy z nich to wody źródlane o zawartości minerałów poniżej 500 mg na 1 litr. Powinno się je wykorzystywać przede wszystkim do użytku domowego – gotowania potraw, parzenia kawy, herbaty i ziół, rozcieńczania koncentratów soków i syropów. Mają tę pozytywną właściwość, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, z których przygotowuje się posiłki, wydobywając z nich potrzebne do celów odżywczych składniki pokarmowe. – Takie wody można pić w niewielkich ilościach w celu ugaszenia pragnienia, ale picie ich w większej ilości może być niekorzystne dla zdrowia, bo wypłukują z organizmu składniki mineralne – mówi Tadeusz Wojtaszek.
Pragnienie zdrowia
Kolejna grupa to wody niskozmineralizowane (od 500 do 1000 mg minerałów na litr). Posiadając niewielką ilość soli mineralnych, mają lepszy smak od wód zwykłych i mogą dobrze służyć zaspokajaniu pragnienia. Najszlachetniejszy rodzaj wód to wody mineralne (do 4 000 mg minerałów/l). Składniki mineralne pełnią bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych, a ich niedobory powodują różne choroby i dolegliwości. Uzupełnianie tych braków poprzez picie wód mineralnych jest jedną z najlepszych form dostarczania składników mineralnych organizmowi człowieka. Dzięki temu wody mineralne pełnią ważną funkcję profilaktyczno-zdrowotną.Na stół i na receptę
Osobną kategorię stanowią wody lecznicze zawierające w większości ponad 4 tys. mg/l składników mineralnych, a nawet do 24 tys. mg w wodach typu Zuber. Ich działanie lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami klinicznymi. Mogą być one stosowane tylko według wskazań lekarskich. Wielkie koncerny spożywcze produkują także wody stołowe. Są to po prostu wody źródlane wzbogacone sztucznie składnikami mineralnymi. Standardem jest to, że posiadają one magnez i wapń, a nie zawierają wodorowęglanów.
Ważne minerały
Najważniejszymi minerałami, na których obecność powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze wody są magnez i wapń. Szacuje się, że w typowej dziennej diecie przeciętnego Polaka brakuje 1/3 tych bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu biopierwiastków. Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Z kolei wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Niedobory tych składników można uzupełnić pijąc wody mineralne zawierające w jednym litrze co najmniej 50 do 100 mg magnezu i powyżej 150 mg wapnia.Wodne mity
Eksperci zwracają uwagę, że wokół butelkowanych wód powstało wiele mitów. Jednym z nich jest to, że należy pić przede wszystkim wodę niegazowaną. – Po pierwsze woda gazowana nie szkodzi zdrowemu człowiekowi, a tylko w niektórych przypadkach należy jej unikać z określonych powodów zdrowotnych. Przede wszystkim przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, przy chorobie gardła i strun głosowych. Natomiast woda gazowana, drażniąc kubki smakowe w jamie ustnej, powoduje uczucie orzeźwienia, co wpływa na lepsze samopoczucie i gaszenie pragnienia, w przeciwieństwie do wody niegazowanej. Ale wybór niegazowana czy gazowana, to kwestia gustu, nad którym nie powinno się ponoć dyskutować. Nie należy jednak z tego powodu tworzyć jakichś pseudonaukowych zaleceń dietetycznych – uważa Tadeusz Wojtaszek.tekst: Robert Jabłoński