REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Woda wodzie nierówna

2008-07-08 18:09
publikacja
2008-07-08 18:09
Magnez i wapń – to najcenniejsze biopierwiastki, obecności których powinniśmy szukać w butelkowanej wodzie. W Polsce konsumpcja wody butelkowanej rośnie z roku na rok, ale jest jeszcze daleka od poziomu w krajach zachodnich. Według raportu firmy Zenith International Ltd, Polacy wypijają około 76,5 litra na głowę, podczas gdy nasi sąsiedzi Niemcy – 139 litrów, zaś Austriacy – 82,4 litra (dane za 2006 r.). Niemal co miesiąc na naszym rynku pojawiają się nowe produkty, jak więc wybrać dla nas najlepszy? – Rzeczywiście, woda wodzie nierówna i każda może spełniać różne funkcje w naszym życiu. Warto zatem wiedzieć, co wybrać do codziennego spożycia – mówi Tadeusz Wojtaszek z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego. Tak więc butelkowane wody dzielimy na kilka rodzajów.



Prosto ze źródła

Pierwszy z nich to wody źródlane o zawartości minerałów poniżej 500 mg na 1 litr. Powinno się je wykorzystywać przede wszystkim do użytku domowego – gotowania potraw, parzenia kawy, herbaty i ziół, rozcieńczania koncentratów soków i syropów. Mają tę pozytywną właściwość, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, z których przygotowuje się posiłki, wydobywając z nich potrzebne do celów odżywczych składniki pokarmowe. – Takie wody można pić w niewielkich ilościach w celu ugaszenia pragnienia, ale picie ich w większej ilości może być niekorzystne dla zdrowia, bo wypłukują z organizmu składniki mineralne – mówi Tadeusz Wojtaszek.



Pragnienie zdrowia

Kolejna grupa to wody niskozmineralizowane (od 500 do 1000 mg minerałów na litr). Posiadając niewielką ilość soli mineralnych, mają lepszy smak od wód zwykłych i mogą dobrze służyć zaspokajaniu pragnienia. Najszlachetniejszy rodzaj wód to wody mineralne (do 4 000 mg minerałów/l). Składniki mineralne pełnią bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych, a ich niedobory powodują różne choroby i dolegliwości. Uzupełnianie tych braków poprzez picie wód mineralnych jest jedną z najlepszych form dostarczania składników mineralnych organizmowi człowieka. Dzięki temu wody mineralne pełnią ważną funkcję profilaktyczno-zdrowotną.

Na stół i na receptę

Osobną kategorię stanowią wody lecznicze zawierające w większości ponad 4 tys. mg/l składników mineralnych, a nawet do 24 tys. mg w wodach typu Zuber. Ich działanie lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami klinicznymi. Mogą być one stosowane tylko według wskazań lekarskich. Wielkie koncerny spożywcze produkują także wody stołowe. Są to po prostu wody źródlane wzbogacone sztucznie składnikami mineralnymi. Standardem jest to, że posiadają one magnez i wapń, a nie zawierają wodorowęglanów.



Ważne minerały

Najważniejszymi minerałami, na których obecność powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze wody są magnez i wapń. Szacuje się, że w typowej dziennej diecie przeciętnego Polaka brakuje 1/3 tych bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu biopierwiastków. Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Z kolei wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Niedobory tych składników można uzupełnić pijąc wody mineralne zawierające w jednym litrze co najmniej 50 do 100 mg magnezu i powyżej 150 mg wapnia.

Wodne mity

Eksperci zwracają uwagę, że wokół butelkowanych wód powstało wiele mitów. Jednym z nich jest to, że należy pić przede wszystkim wodę niegazowaną. – Po pierwsze woda gazowana nie szkodzi zdrowemu człowiekowi, a tylko w niektórych przypadkach należy jej unikać z określonych powodów zdrowotnych. Przede wszystkim przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, przy chorobie gardła i strun głosowych. Natomiast woda gazowana, drażniąc kubki smakowe w jamie ustnej, powoduje uczucie orzeźwienia, co wpływa na lepsze samopoczucie i gaszenie pragnienia, w przeciwieństwie do wody niegazowanej. Ale wybór niegazowana czy gazowana, to kwestia gustu, nad którym nie powinno się ponoć dyskutować. Nie należy jednak z tego powodu tworzyć jakichś pseudonaukowych zaleceń dietetycznych – uważa Tadeusz Wojtaszek.

tekst: Robert Jabłoński
Źródło:

Do pobrania

mineralna3jpgmineralna3jpgmineralna3jpgmineralna3jpg
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki