REKLAMA

"Nie będzie zakazu wędzenia żywności. Zmieni się tylko sposób"

2014-01-30 10:35
publikacja
2014-01-30 10:35

Nowe wymogi unijne dotyczące zmniejszenia zawartości benzopirenu w żywności to nie zakaz wędzenia, ale w niektórych przypadkach konieczność zmiany sposobu wędzenia - uważa poseł Polskiego Stronnictwa Ludowego i właściciel zakładów mięsnych Krzysztof Borkowski. Jak powiedział na antenie Polskiego Radia RDC przedsiębiorcy branży mięsnej będą mogli w tym zakresie liczyć na częściowe wsparcie ministerstwa rolnictwa.

"Jest obietnica przeznaczenia środków na szkolenia i doradztwo" - powiedział poseł PSL. Dodał, że najprawdopodobniej nie uda się natomiast znaleźć środków na wsparcie inwestycji, takich jak przebudowa wędzarni czy palenisk. Zwrócił uwagę, że dotychczasowy Program Rozwoju Obszarów Wiejskich dobiega końca i nie było tam zaplanowanych pieniędzy na ten cel natomiast nowy program jeszcze nie ruszył.

Dyrektywa unijna, w myśl której dopuszczalne stężenie benzopirenu ma się zmniejszyć z 5 do 2 mikrogramów na kilogram jedzenia wejdzie w życie we wrześniu.

IAR/Tomasz Marciniuk/buch

Źródło:IAR
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: O tym mówią ludzie

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki