Marmolada z buraków i piołunówka na Liście Produktów Tradycyjnych

Marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy to kolejne produkty z Kujaw i Pomorza wpisane na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych - poinformowała w poniedziałek rzeczniczka kujawsko-pomorskiego urzędu marszałkowskiego Beata Krzemińska.

(fot. Robert Neumann / FORUM)

Krzemińska dodała, że wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 86 wyrobów i potraw z tego regionu. Wskazała, że Lista Produktów Tradycyjnych jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.

"Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje" – mówi cytowany w komunikacie marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Jak wyjaśniono, marmolada z buraków cukrowych została zgłoszona przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich Bronisław; placek drożdżowy przez Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe, a piołunówka tucholska - przez Marzenę Przytarską z Gostycyna.

Zgodnie z informacją, wśród 86 przysmaków z województwa kujawsko-pomorskiego zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 25 gotowych dań i potraw, 17 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 14 napojów, osiem produktów mięsnych, siedem warzyw i owoców, sześć produktów mlecznych, dwa produkty z grupy olejów i tłuszczów, po jednym miodzie i produkcie rybołówstwa oraz pięć innych produktów. Na wpis oczekują już kolejne: polanka (herbatka z macierzanki) i susz owocowy (brzad).

W komunikacie przypomniano, że na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe: których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Autor: Marcin Musiał

Źródło: PAP

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne