REKLAMA
TYLKO U NAS

Laboratorium w Gdyni walczy z fałszerzami kawy w Polsce

2010-03-02 11:55
publikacja
2010-03-02 11:55
Laboratorium specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Gdyni bada jakość handlową kawy.

Gdyńskie laboratorium opracowało procedury badawcze oraz wdrożyło metody pozwalające na kompleksową ocenę jakości handlowej kawy, stosując różne techniki analityczne, ze szczególnym uwzględnieniem wykrywania fałszowania kawy rozpuszczalnej i kawy palonej mielonej.

Laboratorium GIJHARS w Gdyni jest jedynym w Polsce, które uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie oznaczania zawartości cukrów prostych: glukozy, fruktozy i ksylozy w kawach rozpuszczalnych. Jest to metoda pozwalająca na wykrywanie zafałszowania kawy rozpuszczalnej tanią kawą zbożową. Umożliwia wykrywanie w kawie między innymi jęczmienia, owsa, żyta, pszenicy, buraka czerwonego, buraka cukrowego oraz cykorii.

Fałszowanie kawy w znacznym stopniu obniża jej walory smakowe i zapachowe. Dotychczasowe badania wykazały, że kawa naturalna jest fałszowana produktami zbożowymi. Jest to problem, który powinien zostać pilnie rozwiązany z punktu widzenia konsumenta i uczciwych producentów kawy, uważa GIJHARS.

Autor: JS
Źródło:
Tematy
Konta bez drenowania firmowego budżetu? Sprawdź, gdzie przedsiębiorca płaci najmniej
Konta bez drenowania firmowego budżetu? Sprawdź, gdzie przedsiębiorca płaci najmniej

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: Budżet rodziny

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki