Nowy smak Świąt
Otwarcie się Polski na świat i inne kultury nie pozostało bez wpływu na zawartość wigilijnego stołu – obok tradycyjnego barszczu z uszkami czy karpia w galarecie coraz częściej pojawiają się na nim nowe akcenty, jak choćby dania przyrządzone z krewetek lub ostryg.
Yajia Lin-Iwanejko pochodzi z Chin. Do Polski przyjechała 20 lat temu, na studia. Została, bo odnalazła tu przestrzeń, gdzie może dać wyraz swojej miłości do dobrej kuchni. Otworzyła w Warszawie trzy restauracje – Cesarski Pałac, Red Orange, Hong Kong House. Na wigilijnym stole, przy którym zasiądzie z bliskimi, nie zabraknie tradycyjnych, polskich potraw ani przygotowanych według chińskich przepisów kulinarnych urozmaiceń. Yajia życzy Państwu radosnych, pełnych smaku chwil spędzonych z bliskimi przy świątecznym stole. Do życzeń dołącza w gwiazdkowym podarunku przepis na krewetki marynowane w piwie.

Przepis:
Krewetki marynowane w piwie
Składniki:
- Krewetka 16-20 cała 12 szt.
- Cienkie paseczki z pora 2 g
- Cienkie nitki ze skórki cytryny 2 g
- Bulion 100 ml
- Makaron sojowy
- Piwo 1 l
- Por (mała kostka) 10 g
- Sos sojowy 60 g
- Woda mineralna 20 g
- Sos barbacue 5 g
- Krewetka 16-20 bez głowy 12 szt.
- Cienkie paseczki z papryki 2 g
- Miseczki z ciasta kruchego 6 szt.
- Jajko całe 1 szt.
- Sól 10 g i pieprz 1 g
- Imbir świeży 10 g
- Mąka ziemniaczana 5 g
- Czosnek 8 g
- Olej cebulowy 3 g
- Sos hoisin 3 g
- Krewetki całe marynujemy w piwie, soli, imbirze, pieprzu i porze przez około 20 minut.
- Krewetki bez głów obieramy z pancerza razem z ogonem. W misce mieszamy jajko, mąkę z odrobiną soli, pieprzu i dodajemy krewetki.
- Na dużym platerowym półmisku układamy cienką warstwę makaronu. Na środku ustawiamy pucharek, dookoła układamy miseczki z ciasta. Do pucharka nalewamy sos.
- Na wook nalewamy olej, lekko nagrzewamy i dodajemy krewetki w cieście. Zwracamy uwagę, żeby krewetki się nie przypaliły, następnie odsączamy z tłuszczu.
- Na patelnię nalewamy odrobinę oleju, dodajemy krewetki, sól, pieprz, 100 ml bulionu i mieszamy, a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną, aby powstał gęsty sos. Nakładamy po 2 szt. do każdej miseczki, posypujemy witkami z pora, papryki i cytryny.
- Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy sól, sok z ¼ cytryny. Gotujemy sos ok. 2 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy powoli przez ok. 7 min., aby krewetki nabrały smaku i aromatu. Następnie odcedzamy z sosu i układamy na brzegu pucharka, na przemian z plastrami cytryny.
Więcej informacji na www.cesarskipalac.com





























































