REKLAMA

Zimowe nalewki

2009-10-29 16:04
publikacja
2009-10-29 16:04

Późne lato i jesień to nie jedyna pora, kiedy można robić nalewki, a owoce to nie jedyny ich surowiec. Świetne kordiały można robić także na bazie zawsze dostępnych korzeni. Niektóre z nich będą gotowe do picia już po 2-3 dniach!

Dobrą nalewkę można przyrządzić właściwie ze wszystkiego, co zawiera cukier. Zazwyczaj są to pochodzące z przydomowego sadu lub ogrodu owoce jabłoni, gruszy, wiśni, czereśni, śliwy itp., ale nalewki – na nasze szczęście – robi się również z ziół, nasion, przypraw i korzeni. Dlatego, choć dopiero co nadeszły zimowe mrozy (i przydałoby się coś na rozgrzanie), możemy przyrządzić sobie nalewki ze składników, które w większości przypadków znajdują się w naszych kuchniach.

Będziemy do tego potrzebowali spirytusu, wody, bibuły filtracyjnej bądź waty oraz kilku, zależnych od przepisu ingrediencji. Przyrządzanie nalewki jest w istocie bardzo proste, wystarczy pamiętać o siedmiu zasadach.

1. Spirytus, którym będziemy zalewać surowiec, powinien być rozcieńczony do mocy 60-70°, gdy przyrządzamy nalewkę ze świeżych składników, natomiast do 50°, w przypadku użycia suszonych.

2. Używana do rozcieńczania woda musi być czysta, przegotowana i ostudzona.

3. Do klarowania nalewki używamy specjalnej bibuły filtracyjnej, czystego płótna, bądź waty (ewentualnie gazy) wetkniętej w lejek.

4. Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, by jak najlepiej połączyły się z alkoholem.

5. Do przyrządzania nalewki potrzeba czasu. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni.

6. Po maceracji nalewkę dosładzamy, ewentualnie przyprawiamy miodem lub karmelem.

7. Nalewki, podobnie jak whisky, im dłużej dojrzewają, tym są lepsze. Przechowuje się je w butelkach z ciemnego szkła, aby pod wpływem światła nie zmieniły barwy.



Krupnik Staropolski

Klasyczna korzenno-miodowa nalewka, która nadaje się do spożycia, zaraz po przygotowaniu. Oprócz aromatu miodu znajdziemy w niej wanilię, cynamon, goździki, gałkę i aromaty cytrusów. Doskonała na ciężkie, mroźne popołudnia i wieczory.

Składniki: 0,75l
1 szklanka miodu
0,5l spirytusu
½ laski wanilii
¼ gałki muszkatołowej
½ laski cynamonu
2 goździki
1 ziarno ziela angielskiego
szczypta imbiru
wysuszona skórka z ¼ pomarańczy
woda

Opis przygotowania: 45 minut
Wanilię posiekać, goździki i ziele angielskie rozgnieść. Miód rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, dodać przyprawy, gotować kilka minut na małym ogniu i odstawić na 30 min. Następnie płyn przecedzić, ponownie zagotować i przelać do ogrzanego dzbanka, wlać spirytus i szybko wymieszać. Nalewka nadaje się do natychmiastowego spożycia.

Pieprzówka

Kolejna mocna w smaku nalewka, która jest gotowa do spożycia już po 2 tygodniach od przygotowania. Oczywiście, jak każda nalewka, czym dłużej tym dla niej i dla nas lepiej.

Limoncello

Limoncello jest bardzo popularnym we Włoszech cytrynowym likierem, który u nas nazwalibyśmy nalewką cytrynową lub cytrynówką. Schłodzone świetnie orzeźwia zarówno w letnie dni, a podane w temperaturze pokojowej rozgrzewa w zimowe popołudnia. Doskonałe po posiłku i jako aperitif.

Porterówka

Ciekawa nalewka przygotowywana na bazie mocnego, ciemnego piwa typu porter z korzennymi dodatkami czyli z goździkami i cynamonem. Gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu!

Składniki: 1l
0,5 l porteru
0,4 l spirytusu
0,2 kg cukru
szczypta cukru waniliowego
2 goździki
szczypta cynamonu

Opis przygotowania:
Porter zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i korzeniami. Ostudź, dolej spirytus, przecedź i rozlej do butelek.

Karmelówka

Szybka w przygotowaniu nalewka na bazie suszonych owoców (rodzynek, śliwek) i orzechów z dodatkiem cukru. Gotowa do spożycia już po 2 tygodniach.

Miodówka

Nalewka ta ma mocną, brunatną barwę, a aromat i smak miodowy z akcentem korzennym. Przygotowana na bazie wódki i rumu. Gotowa do spożycia po około 2 tygodniach.

Składniki: 2l
500ml miodu pszczelego
350ml mocnego naparu z kawy
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
750ml wódki czystej 45%
450ml ciemnego rumu

Opis przygotowania: 2-3 tygodnie
Zagotować miód z cynamonem, dodać napar kawy, wlać alkohole, ostudzić i odstawić pod przykryciem. Po 2-3 tygodniach przecedzić przez watę i rozlać do butelek.

Pomarańczówka

Doskonała i prosta nalewka cytrusowa z dodatkiem miodu. Przygotowana na bazie wódki. Gotowa do spożycia już po kilku dniach.

Składniki: 1 l
4 pomarańcze
1 litr białej wódki 45%
75-100g cukru
100ml miodu wielokwiatowego

Opis przygotowania: kilka dni
Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć , osuszyć. Ściąć z nich wierzchnią pomarańczową skórkę (bez białej "podszewki"!) u wrzucić do słoja. Dodać miód i cukier wymieszany z sokiem z jednego owocu, wlać alkohol, zamknąć słój i odstawić na dwa tygodnie. Przefiltrować nalewkę przez watę, przelać do butelek i zakorkować. Trzymać w chłodzie. Można pić po kilku dniach. Podobną nalewkę można przygotować z cytryn lub z cytryn i pomarańczy.

Więcej przepisów na Foody.pl
Źródło:
Tematy
Konta bez drenowania firmowego budżetu? Sprawdź, gdzie przedsiębiorca płaci najmniej
Konta bez drenowania firmowego budżetu? Sprawdź, gdzie przedsiębiorca płaci najmniej

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane:

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki