Włoscy producenci mozzarelli walczą z jej podróbkami

Producenci mozzarelli z Kampanii na południu Włoch walczą z plagą podróbek ich słynnego, certyfikowanego sera z mleka bawolic. Nowym polem ich działania jest internet, bo to tam, na wielkich platformach sprzedaży kwitnie proceder handlu podrabianym produktem.

(fot. Christina Anzenberge / Anzenberger Agency )

Najczęściej fałszowana jest mozzarella di bufala, czyli z bawolego mleka z certyfikatem Dop, to znaczy Chronioną Nazwą Pochodzenia. Potwierdzają to dane Konsorcjum Ochrony Mozzarelli Dop, które powołało specjalną grupę zadaniową do tropienia oszustw w internecie, współpracując przy tym z siłami porządkowymi oraz z centralnym inspektoratem ministerstwa rolnictwa do spraw kontroli jakości żywności i walki z przestępstwami przy jej produkcji.

W zeszłym roku konsorcjum to przeprowadziło ponad 1200 kontroli stron, na których oferowany był rzekomo oryginalny ser najwyższej jakości. Liczba takich interwencji wzrosła o 45 proc. w porównaniu z 2018 r.

Okazuje się, że podróbki włoskiego produktu można kupić zarówno na największych na świecie platformach sprzedaży, jak i w mediach społecznościowych.

Wszędzie tam sprzedawany jest produkt reklamowany jako autentyczna mozzarella z Kampanii.

Większość wspólnych interwencji ministerialnego inspektoratu i policji przeciwko imitacjom specjału z okolic Neapolu podjęto w rezultacie monitoringu w sieci.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)

sw/ cyk/

Źródło: PAP
Tematy:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne