Lekka, puszysta i zmrożona konsystencja. To właśnie sorbet. Nie ma drugiego deseru, który przy swej lekkości dawałby takie orzeźwienie i tak bogate doznania smakowe.
Smak sorbetu musi być rzeczywiście kuszący, skoro Neron, jeden z cesarzy rzymskich, miał do dyspozycji niewolników, których jedynym zadaniem było sprowadzanie lodu z apenińskich szczytów. Po to tylko, by można było z niego przyrządzić przypominające dzisiejsze sorbety, orzeźwiające desery.
Na podobny pomysł tysiąc lat wcześniej wpadli Chińczycy. Także wykorzystywali oni lód wydobywany z górskich lodowców, by mieszać go z miodem lub owocami. Sorbet w znanej nam dzisiaj postaci powstał w światowej stolicy mrożonych deserów – Włoszech, zainspirowany przepisami z azjatyckich wojaży Marco Polo. Za sprawą Katarzyny Medycejskiej zawędrował do Francji, a stamtąd do innych europejskich krajów.
Najprostszy z deserów
Sorbet przygotowuje się w bardzo łatwy sposób. Najczęściej po prostu przez zmiksowanie soku owocowego z miąższem owoców, cukrem, a czasem dodatkiem wina, mocniejszych alkoholi. Zanim deser do końca zamarznie, należy go kilkakrotnie miksować, żeby nabrał odpowiedniej, drobnoziarnistej i lekkiej struktury. W smaku sorbety przypominają lody, są jednak zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne.
Sorbety idealnie nadają się na deser, szczególnie po obfitym obiedzie. Podane w kieliszkach do wina czy szampana będą prezentować się wyjątkowo dobrze na naszym stole.

Owocowe szaleństwo
Prostota przepisów na sorbet oszołamia w zestawieniu z wykwintnym smakiem gotowych deserów. Świetny sorbet przyrządzimy na przykład, rozpuszczając w szklance wrzącej wody pół szklanki cukru, a po schłodzeniu dodając świeżo wyciśnięty sok z dwóch czerwonych pomarańczy. Powstałą miksturę pozostaje nam zamrażać, wyjmując co jakiś czas i miksując, tak by powstający lód miał strukturę drobniutkich ziaren.
Do przyrządzenia niesamowicie orzeźwiającego sorbetu cytrynowego będziemy potrzebować startą skórkę z jednej cytryny, szklankę wody, pół szklanki cukru, tyleż samo świeżego soku z cytryny i mineralnej gazowanej wody. Wodę z dodatkiem cukru i skórki cytryny należy doprowadzić do wrzenia, by cukier się rozpuścił, a następnie ostudzić. Powstały syrop należy następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i wstawić do zamrażarki, pamiętając o częstym wyjmowaniu i miksowaniu deseru.
Wyśmienite sorbety przyrządzimy też z truskawek czy malin – te będą świetnie smakować wzbogacone likierem Grand Mariner. Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie sorbetu z miąższu pomarańczy z dodatkiem likieru curacao triple sec. Ci, którzy lubią eksperymenty, mogą zaś spróbować sorbetów pomidorowych – na słodko lub w wersji wytrawnej, z octem winnym i pieprzem kajeńskim bądź tabasco.














