W tym roku za pizzę trzeba zapłacić średnio 43 zł, czyli o 10 proc. więcej niż w 2022 roku – wynika z tegorocznego Raportu Food Trendów, który przedstawiła zarówno preferencje żywieniowe Polaków, jak i średnie ceny najpopularniejszych dań w restauracjach.


Raport Food Trendów powstał na podstawie zamówień milionów użytkowników Pyszne.pl. Zawiera zarówno dane dotyczące biznesów gastronomicznych, jak i informacje związane ze świata kulinariów.
Polacy najchętniej wybierają pierogi i rosół
Z danych opublikowanych w raporcie wynika m.in., że 27 proc. zamówień w Pyszne.pl stanowią posiłki wegetariańskie i wegańskie, a większość Polaków (53 proc.) nie chce dopłacić do zamówienia, by było ono bardziej prośrodowiskowe. Z kolei 22 proc. badanych poszukuje w menu restauracji potrawy, którą poznało dzięki mediom społecznościowym, a 18 proc. wybiera restauracje na podstawie rekomendacji influencerów testujących serwowane tam jedzenie.
Niemal połowa (48 proc.) użytkowników Pyszne.pl sięga po tzw. comfort food, czyli jedzenie, które budzi pozytywne emocje. Dla Polaków najczęściej oznacza to nie tylko dania tradycyjne jak pierogi (42 proc.) czy rosół (40 proc.), ale również owoce i warzywa (38 proc.).
Inflacja i rosnące ceny wpływają na zamówienia
Jak twierdzi Arkadiusz Krupicz, dyrektor zarządzający i współzałożyciel Pyszne.pl, na wybory kulinarne Polaków bezpośredni wpływ ma wysoka inflacja i rosnące ceny
– Klienci coraz częściej zwracają uwagę na koszt dań i dokładniej analizują oferty restauracji, poszukując ofert szytych na miarę ich kulinarnych potrzeb – mówi Arkadiusz Krupicz. – To z kolei powoduje, że zarówno nasza platforma, jak i właściciele biznesów gastronomicznych dostosowują się do nowych realiów rynkowych. Konieczne jest zatem stworzenie propozycji kulinarnych, którymi klienci będą mogli się cieszyć bez wyrzutów sumienia. Dotyczy to wszystkich aspektów spożywania posiłku – od jego pozytywnego wpływu na zdrowie, przez ograniczony wpływ na środowisko, po jak najniższy wpływ na portfel klienta.
Pizza droższa o 10 proc.
Po trudnym dla restauratorów okresie pandemii nadeszło nowe wyzwanie – inflacja, która odbiła się także na rynku gastronomicznym. Rosnące koszty żywności i prowadzenia restauracji wyraźnie przekładają się na kwoty, które musimy zapłacić za zamówione potrawy.
W 2022 roku średnia cena pizzy w Polsce wynosiła 39 zł. Obecnie oscyluje w okolicy 43 zł, co stanowi wzrost o około 10 proc. Najwięcej za pizzę zapłacić muszą mieszkańcy Łodzi – zwykle to ponad 46 zł. Najmniej – poznaniacy, którzy średnio wydają ponad 39 zł.
Średnia wartość zamówienia w tym roku wyniosła najwięcej w Katowicach - 71,27 zł. Najniżej w zestawieniu znalazł się Lublin, w którym można złożyć zamówienie za średnio 60,13 zł. Oznacza to, że w obrębie największych miast różnica cen wynosi aż 10 zł. Jest to uwarunkowane rozbieżnościami w lokalnej ofercie, ale ma także związek m.in. ze średnimi zarobkami w danych regionach. Według danych GUS z 2023 roku mieszkańcy śląskiego miasta znajdują się wśród najlepiej zarabiających Polaków, zaś lublinianie uplasowali się niemal na końcu listy.
Coraz trudniejsza sytuacja w gastronomii
Z raportu Pyszne.pl wynika, że aż 66 proc. restauratorów uczestniczących w dodatkowym badaniu na temat branży gastronomicznej stwierdziło, że sytuacja w branży będzie coraz trudniejsza – ze względu na wysokie ceny produktów spożywczych, wynajmu lokalu czy mediów.