Po informacji, że w irlandzkich hamburgerach była hiszpańska konina, organizacja konsumencka OCU postanowiła sprawdzić, jaką jakość mają hamburgery sprzedawane w hiszpańskich supermarketach. Z dwudziestu badanych marek, pięć zostało zaakceptowanych przez ekspertów, ale żadna nie spełniła wszystkich kryteriów. "Za dużo soli i tłuszczu, złe etykietki. W mięsie znaleźliśmy nawet mielone kości i ścięgna - informuje uczestniczka badań.
OCU donosi, że do dwóch znanych marek hamburgerów dodawana jest konina, a w prawie wszystkich wykryto sulfidy - substancje hamujące rozwój grzybów i bakterii. Ich nadmiar może wywołać torsje i bóle.
Organizacja konsumencka zwróciła się do Ministerstwa Rolnictwa i Hiszpańskiej Agencji Ochrony Żywienia. Uważa, że jakość hamburgerów zagraża zdrowiu kupujących.
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Ewa Wysocka, Barcelona/dyd
Źródło:IAR