REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Hiszpańskie hamburgery z koniną,sulfidami i kośćmi

2013-01-30 06:01
publikacja
2013-01-30 06:01
Hamburgery sprzedawane w hiszpańskich supermarketach są za słone, za tłuste i zawierają niebezpieczne substancje. Ostrzega przed nimi OCU, największe hiszpańskie zrzeszenie konsumentów. W dwóch badanych markach hamburgerów znaleziono koninę.

Po informacji, że w irlandzkich hamburgerach była hiszpańska konina, organizacja konsumencka OCU postanowiła sprawdzić, jaką jakość mają hamburgery sprzedawane w hiszpańskich supermarketach. Z dwudziestu badanych marek, pięć zostało zaakceptowanych przez ekspertów, ale żadna nie spełniła wszystkich kryteriów. "Za dużo soli i tłuszczu, złe etykietki. W mięsie znaleźliśmy nawet mielone kości i ścięgna - informuje uczestniczka badań.

OCU donosi, że do dwóch znanych marek hamburgerów dodawana jest konina, a w prawie wszystkich wykryto sulfidy - substancje hamujące rozwój grzybów i bakterii. Ich nadmiar może wywołać torsje i bóle.

Organizacja konsumencka zwróciła się do Ministerstwa Rolnictwa i Hiszpańskiej Agencji Ochrony Żywienia. Uważa, że jakość hamburgerów zagraża zdrowiu kupujących.



Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Ewa Wysocka, Barcelona/dyd



Źródło:IAR
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki