„Gęś na telefon" - to pomysł, który ma szansę stać się prawdziwym hitem tegorocznej edycji „Gęsiny na św. Marcina”.
O akcji „Gęsina na św. Marcina”, której celem jest rozpropagowanie w naszym kraju kulinarnej mody na jedzenie polskich gęsi w Święto Niepodległości (i nie tylko wtedy), pisaliśmy już w serwisie. „Gęś na telefon" - to pomysł, który ma szansę stać się prawdziwym hitem tegorocznej edycji „Gęsiny na św. Marcina”.
Od 15 października pod numerem telefonu (56) 681 22 22 można zamawiać gęsie tuszki, które następnie będzie można odebrać w wyznaczonych terminach w różnych miejscach w całej Polsce.
11 listopada gęsinę będzie można odbierać we wszystkich miastach województwa kujawsko-pomorskiego, w których odbędą się „marcinowe festyny”:

BYDGOSZCZ
Stary Rynek, w godz. od 11:00 do 16:00
TORUŃ
Nowy Rynek, w godz. od 11:00 do 16:00
WŁOCŁAWEK
Dziedziniec przedstawicielstwa Urzędu Marszałkowskiego, w godz. od 11:00 do 16:00
RYPIN
Skwer przy Rypińskim Centrum Promocji i Kultury, w godz. od 11:00 do 16:00
INOWROCŁAW
Mątwy, ul. Poznańska 345, w godz. od 15:00 do 18:00
GRUDZIĄDZ
Cytadela, w godz. od 12:00 do 15:00
Zamówione przez telefon gęsi będzie można także odebrać w innych terminach w trzech miastach poza województwem kujawsko-pomorskim w czasie organizowanych również tam akcji promocyjnych:
KRAKÓW
Stary Kleparz - 3 i 4 listopada
SOPOT
Targowisko miejskie -15 listopada
WARSZAWA
Hala Mirowska - 26 i 27 listopada
Pomysłodawcy akcji podkreślają, że świadomie wybrali te właśnie miejsca, czyli tradycyjne targowiska miejskie, na promocję swojej kampanii, odrzucając tym samym możliwość prowadzenia jej w wielkich centrach handlowych.
Warto wiedzieć:
- za kilogram gęsiny trzeba będzie zapłacić 19 zł, średnia waga ptaka to 4 kg,
- sprzedawane gęsi będą wcześniej oskubane i wypatroszne, do każdej z nich zostaną dołączone podroby,
- akcja „Gęś na telefon” potrwa do wyczerpania zapasów drobiu zakontraktowanego przez organizatorów.
Zachęcamy Was do skorzystania z przepisów na gęś, którymi dzielą się m. in. szefowie kuchni restauracji biorących udział w akcji „Gęsina na św. Marcina” (ich spis dostępny jest w naszym materiale). Jeden z nich
prezentujemy poniżej, pozostałe znajdziecie tutaj

Pieczone udka z gęsi w razowym sosie
przepis Tomasza Kosińskiego, szefa kuchni bydgoskiej Restauracji i Kawiarni Weranda
Składniki: 4 gęsie udka, 2 pietruszki, 2 marchewki, ½ selera, 2 jabłka, 1 cebula, łyżka powideł śliwkowych, szklanka rosołu, kromka razowego chleba, imbir, gałka muszkatołowa, starte goździki, otarta skórka z cytryny, sok z cytryny, kieliszek czerwonego wina, sól, 2 łyżki gęsiego smalcu.
Przygotowanie: Umyte udka z gęsi nacieramy solą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Obrane i umyte warzywa ścieramy na grubej tarce. Gęsie udka smażymy na smalcu na złoty kolor. W rondlu topimy łyżkę gęsiego smalcu, wkładamy pokrojone warzywa, a na nich układamy gęsie udka, podlewamy je rosołem i dusimy pod przykryciem. W czasie duszenia dodajemy imbir, otartą skórkę z cytryny, goździki, gałkę muszkatołową. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy karmel, starty chleb razowy, sok z cytryny, powidła oraz wino i dusimy jeszcze przez chwilę. Udka wyjmujemy, sos miksujemy i doprawiamy do smaku.


























































