Amerykańska whisky

2009-03-30 15:39
publikacja
2009-03-30 15:39

Amerykanie mają prawo nazywać whisky trunkiem narodowym, ponieważ jej początki w Stanach sięgają XVII wieku i czasów osiedlania się emigrantów ze Szkocji i Irlandii, którzy to właśnie przywieźli ze sobą tajniki destylacji whisky.

Jęczmień niezbędny do jej produkcji whiskey nie rósł dobrze na tamtejszej glebie. Z tego względu pierwsi wytwórcy whiskey do produkcji zacieru zamiast jęczmienia zaczęli używać kukurydzy, żyta i pszenicy. Okazało się to być strzałem w dziesiątkę i już na przełomie XVIII i XIX wieku Bourbon spływał hektolitrami wprost do Nowego Orleanu, za pośrednictwem rzek Ohio i Missisipi. Współcześnie amerykańskie whiskey (pisane tak jak irlandzkie, z końcówką –ey) wytwarza się w pięciu stanach: Kentucky, Pensylwanii, Illinois, Indianie i Maryland, a najbardziej popularne gatunki blendów to: „Jack Daniel's”, „Jim Beam”, „Strong Kentucky Straight” i „Wild Turkey”.

Bourbon

Jest to najbardziej znany i ceniony rodzaj amerykańskiej whiskey. Wyrabia się ją z zacieru zawierającego co najmniej 51% kukurydzy i niesprecyzowaną ilość ziaren innych zbóż. Maksymalna zawartość alkoholu nie może być większa niż 80%, a minimalny okres maturacji nie krótszy niż dwa lata. Bourbon dojrzewa w wypalanych od środka beczkach wyrabianych z dębu amerykańskiego. Trunek rozlewany do butelek ma moc równą whisky szkockiej, czyli około 40% zawartości alkoholu. Produkowany jest w dwóch typach: straight bourbon whiskey – whiskey niemieszana, wyprodukowana tylko z jednego składnika; oraz blended bourbon whiskey – whiskey mieszana, rozcieńczona spirytusem rektyfikowanym. Określenie „Bourbon” wywodzi się od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky.



Rye whiskey

Rye whiskey wytwarza się według podobnych zasad, co Bourbon, tylko że zacier zamiast kukurydzy zawiera co najmniej 51% żyta i niesprecyzowaną ilość jęczmienia i innych zbóż. Czas maturacji alkoholu jest ten sam i przebiega w świeżych, nadwęglonych beczkach dębowych. Alkohol podczas dojrzewania ma moc 62,5%, a rozlewany do butelek- 40%. Rye Whiskey wytwarzano głównie w północno-wschodnich stanach, zwłaszcza w Pensylwanii. Niestety prohibicja zdziesiątkowała wytwórców whiskey „żytniej” i obecnie produkuje ją tylko kilka gorzelni. Do najbardziej znanych marek należą: „Old Overholt”, „Rip Van Winkle Family Reserve” i „Old Potrero Single Malt Whiskey”.

Corn whiskey

Corn whiskey, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzana jest z kukurydzy: jej zawartość w zacierze wynosi najmniej 80%. W przeciwieństwie do Bourbona, Rye i Wheat Whiskey, Corn whiskey nie musi być poddawana maturacji. Czasami jednak leżakuje się ją w beczkach przez krótki okres czasu, by nabrała barwy i pozbyła się cierpkości.

Tennessee whiskey

Tennessee whiskey jest rodzajem Bourbona, który w 1941 roku uzyskał status osobnego typu whiskey amerykańskiej. Było to możliwe ze względu na różnice występujące w procesie produkcji tych alkoholi. Chociaż skład zacieru jest podobny do tego używanego przy klasycznym Bourbonie i co najmniej 51% zacieru musi stanowić kukurydza, to zaraz po destylacji whiskey z Tenessee poddawana jest specjalnej obróbce charcoal mellowing vatts tzw. leaching. Wydestylowany spirytus filtruje się przez ok. 3 metrowe warstwy klonowego węgla drzewnego, który nadaje mu charakterystyczny, łagodny smak. Do Tennessee whiskey należą obecnie dwie odmiany: popularny „Jack Daniel’s” i „Georgie Dickiel No.12”.

Więcej na stronie alkohole.foody.pl
Źródło:

Do pobrania

whiskyjpgwhiskyjpg
Tematy
Zapytaj eksperta o kredyt hipoteczny

Zapytaj eksperta o kredyt hipoteczny

Komentarze (2)

dodaj komentarz
~Jack
hehe zwłaszcza, że w artykule pisze "Współcześnie amerykańskie whiskey (pisane tak jak irlandzkie, z końcówką –ey)"
:-)
~mik_us
Oryginalny tytuł artykułu "AMERYKAŃSKA WHISKEY" - subtelna różnica ale być może autor nie zauważa różnicy pomiedzy whisky i whiskey... zdarza się...

Powiązane

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki