Bez mięsa, bez konserwantów, bez cukru, bez laktozy, bez glutenu. Żywność „bez” szturmem wdziera się na sklepowe półki i na nasze talerze.
![Żywność "bez": bez mięsa czy bez przesady [Podcast]](https://galeria.bankier.pl/p/6/7/91859b8b859afe-945-560-0-0-1240-743.jpg)
![Żywność "bez": bez mięsa czy bez przesady [Podcast]](https://galeria.bankier.pl/p/6/7/91859b8b859afe-945-560-0-0-1240-743.jpg)
Na ile to moda? Na ile chęć zdrowszego życia? Czy jedzenie może leczyć? Co budzi ataki? Kto i dlaczego chce żyć „bez”? O tym rozmawiam z gośćmi Pulsu Biznesu do słuchania – Andrzejem Gantnerem, wiceprezesem Polskiej Federacji Producentów Żywności, zrzeszającej czołowe firmy spożywcze, Sławomirem Chłoniem, szefem sieci sklepów Organic Farma Zdrowia, w której pełno jest produktów „bez”, Rafałem Czechem i Igorem Sadurskim, którzy stworzyli Bezmięsnego, producenta wegańskich wersji mięsnych przetworów oraz doktor nauk medycznych Edytą Biernat Kałużą, która zajmuje się medycyną żywienia.