REKLAMA

Wieprzowina cienko przędzie. Siekierski: Ministerstwo będzie wspierało produkcję

2024-10-29 17:37, akt.2024-10-29 20:12
publikacja
2024-10-29 17:37
aktualizacja
2024-10-29 20:12

Będziemy wspierać rozwój sektora mięsnego w Polsce – zapewnił minister rolnictwa Czesław Siekierski podczas odbywającego się we wtorek w Warszawie Kongresu Światowego Dnia Mięsa. Dodał, że najtrudniejsza sytuacja jest na rynku wieprzowiny.

Wieprzowina cienko przędzie. Siekierski: Ministerstwo będzie wspierało produkcję
Wieprzowina cienko przędzie. Siekierski: Ministerstwo będzie wspierało produkcję
fot. Krzysztof Zuczkowski / / FORUM

Kongres branży mięsnej był okazją do wymiany poglądów na temat aktualnej sytuacji na rynku mięsa. O ile dość dobra jest sytuacja na rynku wołowiny i drobiu, to Polska jest nadal importerem netto mięsa wieprzowego.

"Będziemy wspierać rozwój sektora mięsnego w Polsce – zapewnił minister rolnictwa Siekierski. Przyznał, że trudna jest sytuacja jest w sektorze trzody chlewnej, w którym pogłowie świń spadło do ok. 8,5 mln sztuk. "Podejmujemy wszelkie działania, aby to zmienić" - zapewnił szef resortu rolnictwa.

Chodzi m.in. o wypracowanie wraz z branżą mięsną strategii dla rynku wieprzowego, która pozwoliłaby na odbudowę produkcji w oparciu o polską hodowlę macior i prosiąt.

Szef resortu rolnictwa przypomniał, że zmiany w sektorze mięsnym rozpoczęły się 35 lat temu, gdy Polska rozpoczęła transformację ustrojową, ale jego rozwój przyspieszyło przed 20 laty wejście Polski do UE.

Obecnie Polska jest jednym z liderów w Unii Europejskiej w produkcji mięsa drobiowego, którego ponad 50 proc. jest eksportowane zaznaczył minister.

Siekierski zwrócił też uwagę na wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego, w tym także pod względem ilościowym. Jak mówił, badania pokazują, że w 2050 roku na Ziemi będzie 10 mld ludzi, a to powoduje konieczność wzrostu produkcji żywności o 70 proc. "To oznacza także wzrost zapotrzebowania na mięso" - zauważył.

Minister w swoim wystąpieniu nawiązał do prezydencji Polski w UE. "Od 1 stycznia 2025 roku Polska obejmie przewodnictwo w Unii Europejskiej. W czasie naszej prezydencji będziemy chcieli dokonać przeglądu Zielonego Ładu, w tym, zwłaszcza wprowadzonych pod wpływem Polski zmian" – poinformował Siekierski.

Zdaniem ministra, konieczne jest również rozpoczęcie dyskusji na temat przyszłej akcesji Ukrainy do Unii Europejskiej.

Podczas Kongresu uczestnicy mieli okazję podyskutować o wyzwaniach i możliwościach rozwoju branży, zwłaszcza w kontekście współczesnych zmian rynkowych i technologicznych. Poświęcone były temu panele tematyczne poświęcone m.in. potencjałowi produkcyjnemu i eksportowemu Ukrainy, współpracy z Chinami, wykorzystaniu sztucznej inteligencji w przemyśle mięsnym, Zielonemu Ładowi.

Kulminacyjnym punktem Kongresu było podpisanie deklaracji przez przedstawicieli polskich i europejskich organizacji z branży mięsnej. Ustanowiony został Światowy Dzień Mięsa, który ma być obchodzony 6 czerwca.

"Doszliśmy do wniosku, że czas najwyższy, żeby branża zaczęła odchodzić Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day), bo ma ku temu powody. Jest to jedna z najważniejszych gałęzi gospodarski, która daje bezpieczeństwo" - tłumaczył prezes związku "Polskie Mięso" Jacek Strzelecki.

Na pytanie dlaczego jest potrzeba ustanowienia takiego dnia - Strzelecki wyjaśnił, że po pierwsze takiego dnia do tej pory nie ma; drugi powód - to okazja do świętowania, zamiast do tłumaczenia się że mięso "niby" jest szkodliwe. "Branża i nauka wie, jak mięso jest potrzebne człowiekowi do życia i zdrowego odżywiania się" - stwierdził.

Główny organizator wydarzenia, Związek "Polskie Mięso" w tym roku obchodzi 30-lecie działalności. Jest on największą organizacją branżową w Polsce, która reprezentuje interesy gospodarcze firm z branży mięsnej – hodowców, producentów oraz usługodawców w kraju, jak i na całym świecie. (PAP

awy/ drag/

Źródło:PAP
Tematy
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Advertisement

Komentarze (9)

dodaj komentarz
miketheripper
Zabijanie dla jedzenie to największa hańba dla ludzkości, pokazuje jak blisko zwierząt jesteśmy.
simonsoft8
blicko coraz blicko. trzeba uwagać
miketheripper
ci biedni emeryci wołowiną się zajadają
qwertas
Uśmiechajcie się! Demokracja ludowa stała się demokracją walczącą!
simonsoft8
kilka kilogramów schabiku. pan minister łże
prawnuk
Tylko po co? jakieś uzasadnienie?
wieprzowina to mięso dla ubogich czy chcecie czy nie.

Mamy wołowinę, generalnie zdrową i łatwą do zamrożenia i wieprzowinę - niejadalna po rozmrozeniu

Mamy drób zdecydowanie mniej niezdrowy niż wieprzowina, i raczej bardziej szlachetny.

Im bedziemy bogatsi tym mniej bedziemy
Tylko po co? jakieś uzasadnienie?
wieprzowina to mięso dla ubogich czy chcecie czy nie.

Mamy wołowinę, generalnie zdrową i łatwą do zamrożenia i wieprzowinę - niejadalna po rozmrozeniu

Mamy drób zdecydowanie mniej niezdrowy niż wieprzowina, i raczej bardziej szlachetny.

Im bedziemy bogatsi tym mniej bedziemy jedli wieprzowiny.

Cena świń w Polsce jest podobna jak na swiecie
zoomek
Od pędzonych hormonami kur to cycki facetom rosną.
A krowy pierdzą (Gates) więc będą chyba tylko dla muslimów i Żydów.
tomitomi
Czesław , nie rzucaj Polskim Mięsem !

Powiązane: Rolnictwo

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki