REKLAMA

Wieczory Toskańskie

2007-11-16 13:50
publikacja
2007-11-16 13:50
W dniach 26-28 listopada w restauracji Rubikon (Warszawa) odbędą się Wieczory Toskańskie.

Specjalnie na tę okazję zaplanowane zostało Toskańskie Menu ze słynną bisteką alla fiorentina, która tym razem zostanie przyrządzona ze specjalnie na tę okoliczność sprowadzonego mięsa krów rasy Chiana*.

Regionalnemu menu towarzyszyć będą toskańskie wina w specjalnych cenach, a restaurację odwiedzi pan Fabrizio Benedetti z renomowanej winnicy Casa Emma, producenta Chianti Classico.

Kolacji towarzyszyć będą bezpłatne degustacje starszych roczników Chianti z Casa Emma oraz oliw toskańskich.

Toskańskie Menu

- oliwa toskańska z focaccią własnego wypieku z solą morską i pomidorową

Zupa
La Ribollita - Toskańska zupa fasolowa

Przekąska gorąca
Tagliatelle z ragu z dzikiej kaczki z soczewicą

Danie główne
Bisteca alla Fiorentina

Deser
Panforte Sieneńskie

Cena menu 135 pln od osoby

*** Bydło z regionu Val di Chiana wywodzi się od bos primigenius - turów, których wizerunki uwieczniano na malowidłach ściennych prehistorycznych jaskiń.
W doskonałych warunkach jakie są w rejonie Val di Chiana, zwierzęta szybko się rozwijają i osiągają rozmiary większe w porównaniu z innymi rasami.
Cechy charakterystyczne - jasna, porcelanowa sierść, mała głowa, krótkie rogi. Mięso rasy Chiana jest chude acz soczyste i aromatyczne, Toskańczycy twierdzą, że jest nieco słone.

fot. Istockphoto
Źródło:

Do pobrania

chianticlassicojpgchianticlassicojpg
Tematy
Indywidualna opieka Doradcy, kursy walut Premium, ochrona przed cyber przestępcami.

Indywidualna opieka Doradcy, kursy walut Premium, ochrona przed cyber przestępcami.

Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki