Komisja Europejska zaproponowała zmiany norm handlowych dla niektórych produktów rolno-spożywczych. KE chce m.in. jaśniejszych i obowiązkowych przepisów o oznaczaniu pochodzenia miodu, orzechów i suszonych owoców, dojrzewających bananów oraz pokrojonych owoców i warzyw – poinformowała KE w komunikacie prasowym.


„Komisja zaproponowała dziś przegląd obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki owocowe i dżemy, miód, drób lub jaja. Proponowane zmiany powinny pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących zdrowszej diety i przyczynić się do zapobiegania marnowaniu żywności” – napisano w komunikacie.
Jedną z propozycji KE są jaśniejsze i obowiązkowe przepisy oznaczania pochodzenia miodu, orzechów i suszonych owoców, dojrzewających bananów, a także oczyszczonych, przetworzonych i pokrojonych owoców i warzyw (takich jak zapakowane liście sałaty). W przypadku mieszanek na etykiecie będzie musiał być podany kraj lub kraje pochodzenia.
Jak podano w komunikacie, proponowane zmiany dotyczą też marnowania żywności i odpadów opakowaniowych. Na przykład tak zwane „brzydkie” owoce i warzywa (z wadami zewnętrznymi, ale nadal nadające się do spożycia) sprzedawane konsumentom lokalnie i bezpośrednio przez producentów byłyby zwolnione z obowiązku przestrzegania norm handlowych.
„Ich odzysk w stanie świeżym mógłby zapewnić konsumentom większe możliwości zakupu świeżych owoców i warzyw po bardziej przystępnych cenach i przynieść korzyści producentom działającym w krótkich łańcuchach dostaw” – napisano.
KE chce także, by produkty przeznaczone na darowiznę były zwolnione z głównych wymogów dotyczących etykietowania. Według Komisji ograniczy to biurokrację i znakowanie, a tym samym ułatwi uczestnictwo podmiotów w darowiznach.
KE proponuje także, by soki owocowe mogły nosić opis „bez dodatku cukru” w celu wyjaśnienia, że w przeciwieństwie do nektarów owocowych, soki owocowe z definicji nie mogą zawierać dodanych cukrów, czego większość konsumentów nie jest świadoma. Ponadto, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumpcyjnemu na produkty o niższej zawartości cukru, na etykiecie soku owocowego o zmienionym składzie można umieścić informację „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”.
Kolejna propozycja dotyczy dżemów i marmolad – Komisja chce zwiększyć zawartość owoców w dżemach z 350 gramów do minimum 450 gramów (do 550 gramów dla najwyższej jakości) na kilogram gotowego produktu.
KE chce także, by znakowanie jaj odbywało się również bezpośrednio w gospodarstwie, co ma poprawić identyfikowalność.
pam/ asa/