Przeprowadzone niedawno badania na szczurach udowodniły, że po odstawieniu diety bogatej w cukry i tłuszcze, czyli taki zestaw, jaki fundują nam restauracje, czy budki z "szybkim jedzeniem", szczury były niebywale rozdrażnione, zachowując się podobnie jak człowiek na odwyku.
Przyczyną takowego zachowania jest obecność hormonu ( leptyny ), który reguluje magazynowanie tłuszczu w organizmie. Wiadomym faktem jest, że im więcej spożywamy fast food'owego jedzenia tym więcej wytwarza się leptyny, a co za tym idzie jest ona "zachłanna". Tworzy się proste równanie, więcej jemy, więcej hormonu i większe zapotrzebowanie na jego zaspokojenie, efektem jest błędne koło, z którego obiegu jak wiadomo ciężko wyjść. Do tego wszystkiego cukry i tłuszcze przyczyniają się do wzrostu hormonu szczęścia, a tego chyba żadne człowiek sobie nie odmówi.
Źródło:Dla Zdrowia.pl
























































