REKLAMA

FAO: w sierpniu żywność na świecie znów podrożała

2016-09-19 18:53
publikacja
2016-09-19 18:53
FAO: w sierpniu żywność na świecie znów podrożała
FAO: w sierpniu żywność na świecie znów podrożała
fot. genious2000de / / YAY Foto

W sierpniu 2016 r., po lipcowym spadku, indeks cen żywności FAO zyskał 1,9 proc., wzrastając do 165,6 punktów. Podrożały artykuły mleczarskie, oleje i cukier. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 6,9 proc. Jest to najwyższy poziom od 15 miesięcy.

W sierpniu mocno straciły zboża, najwięcej zyskały zaś produkty z mleka. Indeks zbóż spadł o 3 proc. i był znacznie niższy niż przed rokiem (o 7,4 proc.). Powodem była duża podaż pszenicy i kukurydzy m.in. na skutek bardziej korzystnych niż wcześniej zakładano warunków pogodowych do produkcji w kluczowych regionach USA. Ceny pszenicy także spadały m.in. z powodu wysokich zbiorów na półkuli północnej. Globalne ceny ryżu również zmniejszyły się w stosunku do ich poziomu z lipca. Wpływ na to miał ograniczony popyt w połączeniu z perspektywami dużej dostępności w związku ze zbliżającymi się zbiorami.

Ceny artykułów mleczarskich wzrosły aż o 8,6 proc., drożał cały asortyment, najwięcej sery, masło i mleko w proszku, z powodu mniejszej produkcji w UE, mniejszej podaż z Oceanii i dzięki rosnącemu popytowi w Chinach.

Indeks mięsa - wzrósł o 0,3 proc., podrożały wszystkie gatunki mięsa z wyjątkiem wołowiny. Przyczyną są ograniczone dostawy wieprzowiny w UE i mięsa owczego w Oceanii. Z kolei ceny drobiu zwyżkują na skutek wzmożonego popytu na to mięso z krajów azjatyckich. Tymczasem ożywienie produkcji mięsa wołowego w USA ograniczyło zamówienia na dostawy zewnętrzne, co przyczyniło się do spadku globalnych cen tego rodzaju mięsa.

Indeks olejów zyskał 7,4 proc. ze względu na mocy wzrost ceny oleju palmowego z powodu mniejszej produkcji w Malezji i niewystarczające globalne zapasy. Zbiegło się to ze wzrostem popytu na ten olej generowanym przez Chiny, Indie oraz Unię.

Indeks cukru FAO wzrósł w sierpniu o 2,5 proc. do 285,6 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 75,1 proc. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami. Indeks jest - obecnie najwyższy od października 2012 roku. Według ekspertów odzwierciedla on przede wszystkim dalsze umacnianie się waluty brazylijskiej (real) w stosunku do amerykańskiego dolara (wzrost wartości reala o ok. 2 proc. w skali miesięcznej w sierpniu). Silniejszy real przyczynia się do ograniczania eksportu cukru z Brazylii, gdyż producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol i lokalną sprzedaż. Zwyżki notowań wspierane są również przez oczekiwania deficytu na światowych rynkach w sezonie 2016/17 oraz perspektywy mniejszych zapasów tego surowca w krajach azjatyckich. (PAP)

awy/ son/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki