W ostatnich raportach GUS dotyczących inflacji w Polsce najmocniej w oczy rzucał się wysoki, ponad 5-procentowy wzrost cen żywności. Dziś zaglądamy w głąb danych statystycznych, aby znaleźć grupy produktów, które podrożały szczególnie mocno.
W październiku ogólny wskaźnik inflacji cenowej w Polsce wyniósł 2,1% w ujęciu rocznym. W samej kategorii żywność statystycy dopatrzyli się wzrostu cen aż o 5,8%. Po raz ostatni ceny żywności w Polsce rosły tak szybko w połowie 2011 r.
Żywność to jednak kategoria bardzo szeroka, toteż warto zerknąć na dane GUS dla poszczególnych, nieco węższych grup produktów. Nikogo chyba już nie dziwi, że zestawienie najmocniej drożejących na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy produktów spożywczych otwiera masło (+44,6%). Dwucyfrową dynamiką w październiku charakteryzowały się także owoce (14,4%) oraz jaja (13%).


Wśród towarów żywnościowych badanych przez GUS, mniejszego lub większego wzrostu cen nie dopatrzono się tylko w dwóch przypadkach: wód mineralnych, soków i innych napojów bezalkoholowych, których cena pozostała bez zmian, oraz cukru, który potaniał względem ubiegłego roku o 7,3%.
Przeczytaj także
Michał Żuławiński