REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Białoruskie zakłady surowo kontrolują mięso i mleko

2014-10-28 14:26
publikacja
2014-10-28 14:26

Białoruskie mleczarnie i zakłady mięsne mają wzmocnić kontrolę jakości surowca i gotowej produkcji. To ma zapewnić dobrą jakość białoruskiej produkcji, również tej sprzedawanej na rosyjskim rynku.

W Ministerstwie Rolnictwa i Zaopatrzenia Białorusi przeprowadzona została narada z udziałem dyrektorów mleczarni i masarni. Otrzymali oni polecenie wprowadzenia maksymalnie surowej kontroli mleka i mięsa trafiającego do przerobu oraz już gotowych wyrobów.

W październiku Rosja poinformowała o wykryciu genomu afrykańskiego pomoru świń w wyrobach zakładów mięsnych z Orszy, Mińska i Mohylewa. Białoruscy specjaliści wyjaśniają obecnie jak mogło do tego dojść. Rosja tymczasowo wstrzymała import wędlin z tych zakładów mięsnych.

Białoruskie produkty spożywcze dotychczas były cenione na rosyjskim rynku. Dlatego miejscowi specjaliści starają się szybko wyjaśnić okoliczności przedostania się genomu do wędlin i sprawić, aby taka sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości.



Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/WłodzimierzPac/Mińsk


Źródło:IAR
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: Rosja

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki