REKLAMA

"Zostaw, to na święta", a później wszystko trafia do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie w okresie bożonarodzeniowym

2024-12-07 10:00
publikacja
2024-12-07 10:00

Aż 83 proc. z nas wyrzuca jedzenie między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. W okresie świąt w naszych koszach najczęściej lądują owoce i warzywa, mięso, zupy, chleb, nabiał, ryby i sałatki - podała "Rzeczpospolita".

"Zostaw, to na święta", a później wszystko trafia do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie w okresie bożonarodzeniowym
"Zostaw, to na święta", a później wszystko trafia do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie w okresie bożonarodzeniowym
fot. Mario Hoesel / / Shutterstock

Według gazety wielu z nas, jeśli nie większość, przygotowania do świąt kojarzą się z pełnymi lodówkami i stołami, które uginają się od tradycyjnych potraw. I aż 63 proc. z nas przygotuje więcej jedzenia niż to potrzebne na trzy dni świąt.

Dziennik podał, że najnowsze badanie przygotowane przez firmę wpływu społecznego Too Good To Go i pracownię Opinia24 wskazało, że aż 83 proc. Polaków w okresie świątecznym (między 23 a 30 grudnia) wyrzuca żywność. Łącznie to 61 700 ton, czyli aż 1,6 kg jedzenia na osobę. Najwięcej, bo 8,1 tys. ton, marnuje się 27 grudnia, który – zdaniem Too Good To Go – można niechlubnie nazwać Dniem Świątecznego Marnowania Żywności.

Według badania opublikowanego przez "Rz" najczęstszymi powodami wyrzucania żywności jest niezagospodarowanie resztek, które powstały przy przygotowaniu dań (33 proc.) oraz zepsucie się produktów (29 proc.). Brak świeżości to przyczyna wskazana przez 18 proc. respondentów; przygotowanie za dużej ilości wskazało 12 proc. badanych, z kolei brak ochoty do jego dalszego spożywania - 7 proc. pytanych.

Najczęściej wyrzucaną kategorią produktów w święta są owoce i warzywa (62 proc.), zupy i mięso (48 proc.), produkty zbożowe (46 proc.), potrawy wieloskładnikowe, nabiał i ryby (44 proc.). 

pif/ jpn/

Źródło:PAP
Tematy
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Advertisement

Komentarze (5)

dodaj komentarz
innowierca
jak 4 osobowa rodzina gotuje w duzym garnku pozywna zupe ktora spozywa jako glowny posilek przez dwa dni i na 3 dzien wylewa sie 10 % poczatkowej ilosci, to nie jest marnowanie, tylko duza oszczednosc zarowno pieniedzy jak i samej zywnosci.

innowierca
a wiekszosc rodzin w Polsce naprawde dobrze potrafi z doswiadczeniem dobrze przygotowac obiad dla swojej rodziny. Czasem lepiej troche wyrzucic niz sie przejesc . Polacy naprawde rzadko kiedy, czy celowo marnuja zywnosc.
daniel_1
Nie rozumiem dlaczego kogoś obchodzi co robię ze swoją żywnością, którą uczciwie zakupiłem za zarobione uczciwie pieniądze.
inwestor.pl
To przez głupie promocje dla gawiedzi typu kup 2 sztuki zamiast jednej, bo jest tańsza cena. W efekcie ludzie biorą to czego nie potrzebują i wyrzucają, bo się zepsuło. Nie mają pojęcia, że kupują zatem drożej, a nie taniej, bo matematyka jest zbyt trudna dla przeciętnego obywatela. :-)
harrytracz
Wszystkim którzy kupują żywność w nadmiarze, a potem wyrzucają polecam naukę historii:

https://youtu.be/8fu9CN5FoQ0?si=awEPcB6-YrfFNQhF

Powiązane: Marnowanie żywności

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki