Nie żyje Henryk Kania, twórca Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Był też cenionym filantropem zaangażowanym w pomoc lokalnej społeczności. Jego pogrzeb odbędzie się 26 listopada br.


Henryk Kania był właścicielem znanych w całym kraju Zakładów Mięsnych Henryk Kania, które rozpoczęły działalność w 1990 roku. Rodzinna firma szybko się rozwijała, stając się rozpoznawalną marką i jednym z liderów w branży oraz symbolem tradycji w przetwórstwie mięsnym.
Znany filantrop i działacz społeczny
Henryk Kania był nie tylko przedsiębiorcą, ale również osobą zaangażowaną w sprawy lokalnej społeczności. Brał udział w licznych akcjach charytatywnych.
Zmarł w wieku 78 lat. O jego śmierci poinformował Paweł Sztefek, burmistrz Ustronia.
"Ze smutkiem przyjąłem informacje o śmierci śp. Henryka Kani - mieszkańca Ustronia, przedsiębiorcy, twórcy Zakładów Mięsnych Henryk Kania i filantropa Fundacji św. Antoniego" -napisał w mediach społecznościowych.
Pogrzeb przedsiębiorcy odbędzie się we wtorek, 26 listopada 2024 r. w Kaplicy Kościoła Katolickiego św. Klemensa w Ustroniu o godz. 11.00.
KW